Ekonomija     | 13.11.2020. 09:30 |

Konsolidovana dobit Raiffeisen Bank International 599 miliona eura

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. novembra (FENA) - U tri kvartala 2020. Raiffeisen Bank International (RBI) ostvarila je konsolidovanu dobit od 599 miliona eura.

Iz te banke navode da se negativni utjecaj recesije uzrokovane pandemijom COVID-19 na njihovo poslovanje prvenstveno manifestovao u gubicima po osnovu rezervisanja za finansijska sredstva u iznosu 497 miliona eura (rast od 417 miliona eura).

Kao rezultat toga, konsolidovana dobit opala je za 276 miliona eura u odnosu na prethodnu godinu.

Generalni direktor RBI Johann Strobl rekao je da, imajući u vidu veoma loše uslove, mogu biti zadovoljni rezultatima ostvarenim u devet mjeseci.

- Smanjenja kamatnih stopa kao i veliki pad ekonomske aktivnosti u fazama lockdowna, a naročito devalvacija nekoliko valuta SIE, odrazili su se na našu zaradu. Stoga su stroga disciplina u trošenju te dosljedna implementacija naše strategije digitalizacije od ključnog značaja - dodao je Strobl.

Opći administrativni troškovi umanjeni su za 81 milion eura na godišnjoj osnovi i iznose 2.164 miliona eura. Koeficijent trošak/prihod opao je za četiri posto na 54,6 posto.

NPE koeficijent od 1,9 posto je za 0,2 posto manji nego na kraju prethodne godine, uglavnom zahvaljujući povećanom obimu kredita, dok su nekvalitetni krediti ostali manje-više nepromijenjeni. Koeficijent pokrivenosti NPE poboljšan je za 2,8 posto poena na 63,8 posto.

Koeficijent ukupnog kapitala (potpuno ispunjen) iznosi 17,8 procenata

- Finansijsku godinu završit ćemo sa dobiti i konsolidovanim povratom na kapital u vrijednosti srednje brojke jednocifrenog raspona. Naši izgledi ostaju nepromijenjeni unatoč novom lockdown-u - kazao je Strobl i dodao da očekuju skroman rast kredita u 2020.

Prema trenutnim očekivanjima, koeficijent rezervisanja za finansijsku 2020. trebao bi biti oko 75 baznih poena, ovisno o dužini i težini poremećaja.

Cilj im je da u srednjoročnom periodu postignu koeficijent trošak/prihod od nekih 55 procenata, te nastoje procijeniti koliko će se sadašnje okolnosti odraziti na koeficijent u 2021.

Srednjoročni cilj je konsolidovani povrat na kapital od približno 11 procenata. Zaključno sa današnjim danom, a temeljem najboljih prognoza, očekuju da će konsolidovani povrat na kapital u 2020. biti u vrijednosti srednje jednocifrene brojke.

Srednjoročni ciljani koeficijent CET1 iznosi oko 13 posto i u skladu s tim planiraju distribuirati između 20 i 50 posto konsolidovane dobiti, saopćeno je iz RBI.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom