Svijet     | 12.11.2020. 15:57 |

UNFPA - Uprkos krizi vlade i dalje podržavaju zdravlje, prava žena i djevojčica

FENA Saopćenje

NEW YORK, 12. novembra (FENA) - Uprkos globalnoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, godinu dana nakon Samita u Najrobiju, vlade i dalje podržavaju zdravlje i prava žena i djevojčica u državama u razvoju. 

Na Samitu, koji je održan povodom 25. godišnjice Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju, više od 8.000 delegata iz 170 država preuzelo je 1.250 finansijskih i drugih obaveza u podršci unaprjeđenju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava.

Danas UNFPA, agencija Ujedinjenih nacija za zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja, izvještava da vlade, koje su najveći donatori, već uplaćuju značajne iznose koje su obećali u Nairobiju, dok neki uplaćuju čak i više nego što su najavili, čime pokazuju svoju nepokolebljivu predanost pravima žena i djevojčica kada je ona najpotrebnija.

- Sve obaveze koje su preuzete u Nairobiju su danas važnije nego ikad prije. Ne samo da Covid-19 nije ugušio našu ambiciju, nego je izoštrio naš fokus i odlučnost. Partneri iz vlada, privatnog sektora i civilnog društva poduzimaju hrabre korake kako bi podržali naša zajednička nastojanja i ispunili naša obećanja ženama i djevojčicama. Zajedno ćemo uvijek biti jači - kazala je izvršna direktorica UNFPA Natalia Kanem.

Građansko društvo, privatni sektor, akademska zajednica i drugi su javno iskazali dosada neviđenu podršku, čvrsto obećavši da će uložiti više od osam  milijardi američkih dolara u znak podrške da se do 2030. godine smrtnost majki svede na nulu smrtnost majki.

U tom cilju su i vlade država najavile donacije: Velika Britanija se obavezala donirati 425 miliona funti, Norveška više od 11 milijardi norveških kruna u periodu od 2019. do 2025. godine, Njemačka je obećala 20 miliona eura, a nakon toga i dodatnih 30 miliona eura u podršci odgovoru UNFPA na pandemiju koronavirusa.

EU je najavila iznos od 29 miliona eura, Danska će podržati UNFPA iznosom od 100 miliona kruna.

Kako bi osigurao da provedba svih obaveza preuzetih na Samitu teče po planu, čak i u toku pandemije koronavirusa, UNFPA je u septembru 2020. godine formirao Komisiju na visokom nivou, kojom predsjedava Jakaya Kikwete, bivši predsjednik Ujedinjene Republike Tanzanije, i Michaëlle Jean, bivši generalni guverner Kanade.

Komisija će, kako je najavljeno iz UNFPA, dati preporuke kako bi se dinamika stvorena u Nairobiju prenijela u svijet prava i izbora za sve.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu