Ekonomija     | 12.11.2020. 15:27 |

Nenadić i Muslić razgovarali o problemima u Turističkoj zajednici KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić razgovarao je s predsjednikom povjereništva Turističke zajednice KS Mufikom Muslićem o aktuelnim pitanjima djelovanja, problemima i prijedlozima za unapređenje rada Turističke zajednice KS.

Iz Turističke zajednice su kao primarni problem djelovanja u zakonskom i pravnom okviru istakli nedostatak upravljačkih struktura, jer još funkcioniraju na principu povjereništva. Zakon o turizmu prepoznaje takav model, kao privremeno rješenje, gdje povjereništvo u tom slučaju preuzima sve upravljačke funkcije na sebe, što ocjenjuju zahtjevnim i teškim, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Od Vlade i Skupštine KS, unatoč moratoriju Skupštine, traže da se što prije prevaziđe ovaj problem, kako bi se Turistička zajednica KS mogla bolje nositi sa problemima u turističkoj privredi.

Zatraženo je da im se ubrza davanje saglasnosti za otvaranje prostora u Skenderiji, preciznije u dijelu Doma mladih, gdje bi se uspostavilo i sjedište Turističke zajednice, ali i uspostavio turistički informativni centar, gdje bi turisti na jednom mjestu mogli dobiti sve informacije i materijale o turističkoj ponudi Kantona Sarajevo.

Prema izjavi Nenadića, Vlada KS i Ministarstvo privrede su dali svoju saglasnost na ovaj prijedlog, preostalo je da se o njemu u konačnici izjasni i Skupština KS.

Turistička zajednica je predložila da, zajedno sa Vladom KS, sufinansira promociju zimske turističke sezone, te također ponudila sufinansiranje obilježavanja dočeka Nove 2021. godine, po modelu koji bude prihvaćen, obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju što je premijer i prihvatio i dao određene konkretne prijedloge na tu temu.

- Spremni smo da uložimo dio novca kao našu podršku da građani i turisti Kantona dobiju jeftiniju prevoznu kartu na relaciji Sarajevo – Babin Do i nazad, kao i na mogućnost našeg sufinansiranja cijene ski-karata na Babinom Dolu - predložio je Muslić.

Postavka i izgradnja unificirane turističke signalizacije po evropskim standardima jedan je od projekata koje je Turistička zajednica spremna finansijski realizirati, a što su, prema riječima premijera Nenadića, Vlada i njeno Ministarstvo saobraćaja spremni podržati kao dobar i koristan projekt unapređenja turističke infrastrukture.

Kao prvi korak, sa Zavodom za planiranje razvoja KS i Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa potrebno je napraviti detaljan elaborat u čiju bi izradu bile uključene i općine KS.

Kao važno i do sada neriješeno pitanje istaknuto je nedefinisan parking turističkih autobusa. Riječ je o zaustavljanju turističkih autobusa na oficijelnim stajalištima u periodu od pet do deset minuta. Također, ništa manje nije važno rješavanje problema pronalaska lokacije boravka tih autobusa, dok turisti obilaze turističke znamenitosti Sarajeva.

Vlada KS, Turistička zajednica, preduzeća "ZOI 84" i "Gras", ministarstva saobraćaja i privrede će zajednički napraviti i ponuditi optimalna rješenja o svim tim neriješenim pitanjima.

Turistička zajednica je prihvatila prijedlog premijera Nenadića da se naprave dodatni napori kako bi turistima bili u ponudi tzv. "Sarajevo Pass", odnosno mogućnost da u okviru jedne paket karte mogu dobiti prevoz, obilaske kulturnih i istorijskih znamenitosti, gastro ponudu, zabavu i slično, kao što to imaju turistički centri Evrope.

-  Od prvog dana stavili smo se na raspolaganje da podržimo i unaprijedimo rad naše Turističke zajednice, kako bi što bolje iskoristili naše zajedničke turističke resurse. Znamo da je u okolnostima trenutne epidemiološke situacije teško planirati organizaciju nekih događaja. Zajedno sa Gradskom upravom treba napraviti više modela dočeka Nove godine, vidjet ćemo šta će od toga biti izvodljivo. Naravno, rješenja moraju biti usaglašena sa epidemiološkom procjenom. Mi ćemo, kao i do sada, biti spremni podržati i sufinansirati takve događaje - poručio je premijer Nenadić.

Naglašava da treba konkretnije razmišljati o potencijalima Hotela "Maršal" na Bjelašnici, te da Turistička zajednica, zajedno sa preduzećem "ZOI '84" treba napraviti prijedlog da se ovaj objekt, koji je sada vlasništvo KS, stavi u funkciju.

Navodi da će se morati praviti dalji zajednički koraci kako pomoći turističkoj privredi koju je pandemija koronavirusa doslovno bacila na koljena, a koja je u prethodnom periodu bila jedna od najvažnijih i najbržerastućih grana privrede.

Istaknuto je da je poseban problem i zadatak osigurati podršku hotelijerstvu.

Premijer Nenadić je pohvalio reakciju Turističke zajednice u periodu početka koronavirusa pandemije, kada je dio turističke članarine, oko 1,5 miliona KM, vratila onima koji su obveznici njenog plaćanja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo