Bosna i Hercegovina     | 12.11.2020. 13:49 |

VKBI: Izbori prilika za pozitivne promjene u lokalnim zajednicama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - Izbori su prilika za pozitivne promjene u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini, saopćilo je Vijeće kongresa bošnjačkih inetelektualaca (VKBI).

- Proteklih mjesec dana svjedočili smo (ne)običnoj izbornoj kampanji za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini. Nažalost, u kampanji smo najmanje mogli čuti i vidjeti konkretno ponuđene mjere za unapređenje stanja u lokalnim zajednicama, općinama i gradovima. Retorika se uglavnom svodila na ideološke rasprave i pozivanje na zasluge iz prošlosti, kao da će to promijeniti stanje u vremenu u kojem sada živimo, navode iz VKBI-ja.

Također ističu kako su pogotovo nejasne kampanje vođene na ideološkoj matrici jer ostaje nejasno kako „lijeva“, „desna“ ili ideologija „centra“ može unaprijediti ono što jesu nadležnosti lokalnih nivoa vlasti.

- Nekompetentnost, stranačka podobnost, branjenje „svojih“ i sataniziranje „drugih“ dominantne su odrednice poruka kojima smo svjedočili od predstavnika i kandidata koji pretenduju na funkcije u lokalnim zajednicama. Čast izuzecima -smatraju u toj nevladinoj organizaciji.

VKBI dalje ističe da je izborna kampanja potvrdila činjenicu o dubokoj podijeljenosti bosanskohercegovačkog društva i da tu poraznu istinu dodatno opterećuje podatak da je za lokalne izbore CIKBiH verificirao više od 530 političkih subjekata (stranaka, koalicija, nezavisnih listi i kandidata).

VKBI posebno apelira građanima koji glasačko pravo ostvaruju u Srebrenici da je nužno izaći na izbore i podržati kandidata za načelnika koji se bori za prava žrtava genocida Aliju Tabakovića.

Upozoravaju također kako je sramotno da OHR nije donio odluku da u Srebrenici načelnik ne može biti osoba koja negira počinjeni genocid.

- To je civilizacijski minimum koji je trebalo zaštititi, navedeno je u saopćenju Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana