Bosna i Hercegovina     | 12.11.2020. 10:33 |

Podignuta optužnica zbog krijumčarenja motornih vozila

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiva Avde Burekovića, rođenog 1970. godine u Zenici, državljanina Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Optuženog tereti da je s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, kao državljanin Velike Britanije, u periodu od 01.01.2017. do 05.10.2019. godine, preko međunarodnih graničnih prijelaza dovezao veći broj motornih vozila na teritoriju BiH te potom, bez provedene zakonske procedure uvoza i plaćanja zakonom propisanih uvoznih dažbina, vozila prodavao na auto-otpadima, čime je oštetio budžet i ​državu BiH u ukupnom iznosu od 183.107,82 KM.

Kako je navedeno u optužnici, Bureković je bez odgovarajućeg odobrenja, izbjegavajući mjere carinske kontrole, više puta preko carinske linije prevezao veći broj motornih vozila čiji uvoz zahtijeva posebno odobrenje, odnosno plaćanje zakonskih dažbina Bosni i Hercegovini, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje iz člana 214. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH, a sve u vezi sa članom 54. istog zakona.

 

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu