Ekonomija     | 11.11.2020. 16:53 |

Vlada KS: Odobrenim programima omogućeno zapošljavanje 528 osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici odobrila liste poslodavaca, po raspisanim javnim pozivima, za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za rad sa djecom s poteškoćama u razvoju, Programu sufinansiranja zapošljavanja "Posao za sve" i Programu javnih radova.

Kako je uime predlagača, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, navela resorna ministrica Jasna Agić, odobrenim programima omogućeno je zapošljavanje 528 nezaposlenih osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje KS, a za što je ukupno izdvojeno 2.352.915 KM.

- Konkretno, Program sufinansiranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za rad sa djecom s poteškoćama u razvoju omogućava zapošljavanje 51 nezaposlene osobe, a vrijednost ovog programa iznosi 326.400 KM. U okviru Programa 'Posao za sve' omogućeno je zapošljavanje 151 nezaposlene osobe, a za koje je izdvojeno 1.449.600 KM. Kroz Program javnih radova bit će zaposleno 326 nezaposlenih osoba i za njegovu realizaciju bilo je neophodno osigurati 576.915 KM - obrazložila je ministrica Agić.

Naglasila je da su kroz aktivnosti Službe za zapošljavanje KS, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Vlade Kantona Sarajevo u posljednjih mjesec dana odobreni i realizuju se programi koji će rezultirati angažmanom ukupno 630 nezaposlenih osoba.

Za njihovu implementaciju izdvojeno je ukupno 3.458.037 KM.

Jedan od programa koji se realizuje preko Službe za zapošljavanje KS jeste i zapošljavanje medicinskog kadra, odnosno 102 nezaposlene osobe, za čiji je angažman trebalo osigurati 1.105.122 KM, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo