Stranačke aktivnosti     | 11.11.2020. 13:45 |

Saopćenje za javnost BOSS-a

FENA Saopćenje

Zbog nedovoljne informisanosti birača o nenarodnoj vladavini stranaka koje su trebale biti alternativa vladajućim nacionalnim strankama, a koje su takođe zloupotrebljavale povjerenje građana i time postale iste ili još gore od nacionalnih, BOSS je iz svoje arhive podsjetio građane na dio nedemokratske i izdajničke, ali i fašističke vlasti u jednoj od predstavničkih institucija u BiH.

Za prezentiranje nemoralnosti djelovanja vladajućeg SDP-a u svim mandatima Opštinskog/Gradskog vijeća Tuzla potrebno je više stotina stranica, ali zbog ekonomičnosti BOSS je putem saopštenja za javnost podsjetio građane na konkretne činjenice o nemoralnom djelovanju vlasti, što je prezentirano u prvom dijelu od 30 tačaka pod nazivom HRONOLOGIJA ZLA SDP-a, a sve pod sveobuhvatnim nazivom KORUPCIJA IMA SVOJE IME - SDP. Brojne dokaze o nemoralnoj vladavini SDP-a koji obavezuju da SDP MORA PASTI, građani mogu pogledati na web stranici boss.ba, u stenogramima sjednica Vijeća i video snimcima, kako bi se svi uvjerili u višedecenijski totalitarizam SDP i gradonačelnika Jasmina Imamovića koji prerasta u tiraniju i teror. Međutim, bilo je potrebno, da se ne zaboravi, i konkretno ponovno javno prezentiranje nemoralnog djelovanja vlasti, kao svojevrstan poziv građanima da na izborima kazne licemjerne, nenarodne i izdajničke politike vladajućih stranaka, kako bi se poslala jasna poruka i opomena svim strankama i političarima - da se građani ne smiju izdati!!!

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović prezentirao je novinarima, na press konferenciji održanoj 25. 9. 2020. godine, obimnost dokaznog materijala sortiranog po temama, kojim je BOSS putem saopštenja informisao javnost na nenarodni, nehumani, populistički i klijentelistički karakter nemoralne politike SDP-a, a koji se predočava javnosti u 30 tačaka.

 

1. SDP-ova PREPOTENTNOST PREMA GRAĐANIMA

Jedna od ilustracija bahatosti SDP-a i načelnika/gradonačelnika je okolnost da nakon što je više puta odbijen zahtjev BOSS-a da Kolegij Vijeća zajedno sa predstavnicima parlamentarnih stranaka redovno obilazi mjesne zajednice, kako bi se na vrijeme u razgovoru sa mještanima izvršavali brojni zahtjevi građana - SDP-ovci su na 35. sjednici Vijeća predložili bizaran stav da se vijećnici sa problemima svih 40 mjesnih zajednica upoznaju putem jednodnevnog autobusnog izleta!?

U odnosu na egzistencijalne probleme građana, kao što su nedostatak vodovodne, kanalizacione, putne i ostale komunalne infrastrukture, SDP građane tretira kao da se radi o sportskom danu ili turističkom obilasku, što je jedan od očitih primjera bezobzirne i nehumane političke prepotentnosti SDP-a i gradonačelnika prema građanima, posebno zapostavljenih rubnih mjesnih zajednica, koje nemaju riješenu ni osnovnu komunalnu infrastrukturu a za vrijeme mandata gradonačelnika Jasmina Imamovića potrošena je milijarda maraka.

 

2. TUZLANSKA KAPIJA I SRAMNO NARODNO VESELJE SDP-a

SDP je na najtragičniji datum u istoriji grada, kada je fašistički agresor ubio 71 dijete na Kapiji, neshvatljivo i nerazumno, ali kako svjedoči i SDP-ov plakat, godinama priređivao monstruozna NARODNA VESELJA, sa sramim dernečenjem i ražnjevima na kojima su okretali i volove, u isto vrijeme u 20 sati kada se građani počinju okupljati na Kapiji radi odavanja počasti ubijenoj mladosti, kada roditelji jecaju za svojom djecom i svi razumni građani suosjećaju u njihovom bolu.

SDP i Jasmin Imamović su godinama odbijali zahtjeve predsjednika BOSS-a i vijećnika Mirnesa Ajanovića da Opštinsko vijeće u znak sjećanja na 71 žrtvu zločinačkog masakra na Kapiji i sve žrtve agresije na BiH - 25. maj zvanično proglasi danom žalosti, jer se nakon ubijene tuzlanske mladosti ne može slaviti Dan mladosti, te su nakon stalnog pritiska BOSS-a morali donijeti odluku o proglašenju danu žalosti.

BOSS kao dokaz brutalne surovosti i skrnavljenja ubijene tuzlanske mladosti javnosti predstavlja plakat SDP-a BiH na kojem je navedeno da je u 20.00 sati Narodno veselje, saopštenje za javnost BOSS-a od 27.05.2002. godine koje je objavljeno nakon javnih demonstracija BOSS-a da se zabrani održavanje narodnog veselja i da se 25. maj proglasi danom žalosti, te zahtjev BOSS-a od 1. 4. 2003. godine Općinskom vijeću pod nazivom: Inicijativa za donošenje odluke o proglašenju 25. maja danom žalosti na području opštine Tuzla.

 

3. POGIBIJE GRAĐANA ZBOG NEMARA SDP-a

SDP i Jasmin Imamović su godinama ignorisali zvanične zahtjeve predstavnika mjesnih zajednica i  BOSS-a, da minimalnim novčanim sredstvima riješe postavljanje sijaličnih grla na već postojeće stubove ulične rasvjete, zbog čega su izrazito ugroženi pješaci a posebno djeca prilikom odlaska u školu i povratka kućama. Neosvjetljenost ulica u urbanom dijelu a posebno u rubnim dijelovima Tuzle rezultirala je i smrtnim slučajem, kada je prelazeći neosvijetljenu saobraćajnicu u MZ Šićki Brod 2001. godine poginuo ratni heroj Armije RBiH, a iste godine zbog dvogodišnjeg zanemarivanja zahtjeva građana od strane SDP-a da se u istoj MZ postave usporivači brzine poginuo je mladić, a usporivači su postavljeni nakon protesta građana i obilježeni su tek prije sedam dana.

Zbog bahatog odnosa i zanemarivanja upozorenja građana na klizišta došlo je 5. 12. 2010. godine i do pogibije tri lica u naselju Crvene njive, kada se odvalilo kompletno brdo, iako je Imamovićeva administracija bila upozorena na pukotine u tlu.

Zbog nesaniranog oštećenja na kolovozu 31. maja 2014. godine poginula je dvadesetogodišnja djevojka, a brojni građani su stradali ili im je oštećena imovina kvarovima na autima zbog nesaniranih oštećenja na saobraćajnicama i brojnih udarnih rupa, jer su dame i gospoda iz SDP-a i administracije Jasmina Imamovića zanemarivali stalne urgencije urgencija na urgencije vijećnika Mirnesa Ajanovića da ne smije biti oštećenja saobraćajnica i trotoara u Tuzli.

U Krečanskoj ulici je 9. 4. 2007. godine poginula građanka na koju je pala betonska ploča sa nebodera, jer SDP-ova vlast teret saniranja fasada prebacuje isključivo na građane, zanemarujući stalna upozorenja BOSS-a da se iz Budžeta moraju sanirati fasade koje ugrožavaju stanare i prolaznike.

Trebalo je više godina da se SDP-ovci natjeraju da izglasaju adekvatno obilježavanje saobraćajnica u blizini škola kako bi se zaštitili učenici, kao i da se nakon dvodecenijskog insistiranja BOSS-a počnu donositi odluke o smanjenju aerozagađenja u Tuzli, koje je takođe uzrokovalo brojna stradanja građana i teško narušavanje zdravlja.

 

 

 

 

4. ZLOUPOTREBA PRAVNE NEUKOSTI GRAĐANA I KOMUNALNA NAKNADA I TUŽBE

SDP i načelnik/gradonačelnik više decenija zloupotrebljavaju pravnu neukost građana, te su putem opštinskih/gradskih preduzeća utužili desetine hiljada građana za višegodišnje zastarjele ratne i poratne dugove ali i neizvršene komunalne usluge, recimo, za odvoz smeća gdje uopšte nisu postojali niti postoje kontejneri ili za kanalizacione odvode koji ne postoje, a posebno za previsoke račune za vodu kao da građani cjelodnevno ne zatvaraju slavine, obračunavajući u dug ne samo zajedničku potrošnju svih stanova nego i gubitke u vodovodnim instalacijama van zgrade, uključujući i naplaćivanje održavanja jednog vodomjera za sve stanare kao da svaki stan ima poseban vodomjer, a dug za neosnovane račune i od po nekoliko hiljada KM naplaćuju blokadom minimalnih penzija i plata pod prijetnjom pljenidbe imovine građana. BOSS je više puta upozoravao građane da po prijemu nemoralnih tužbi SDP-ove administracije i preduzeća - sudu odmah ulože pisani prigovor, u kojem je dovoljno navesti  - ističem prigovor zastare, gdje je zastarilo potraživanje ako u roku od godinu dana od dana nastanka obaveze nije podnesena tužba, a što je potrebno ponoviti i na sudu, što je dovoljno da sud u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima sudski spor okonča u korist građana a ne u korist nezajažljive SDP-ove vlasti.

Usput, podsjećamo građane i na nedavnu sramnu komunalnu naknadu kojom su SDP, Tuzlanska alternativa i gradonačelnik Jasmin Imamović namjeravali od vlasnika stanova i poslovnih subjekata uzeti dva miliona maraka godišnje, a u pripremi je bilo uzimanje novca i vlasnicima kuća. Podsjećamo na februarska protuzakonita rješenja, koja su bezobrazno i "pribijali" na vrata građana, a kojim je određena za plaćanje i zabranjena retroaktivna naplata za prošlu godinu. Nakon jednogodišnjeg stalnog pritiska BOSS-a, ostale opozicije, medija i građana SDP, Tuzlanska alternativa i gradonačelnik Jasmin Imamović su nakon prijetnji tužbama ako se ne plati komunalna naknada i režanja na građane da će morati platiti - podvili rep i u strahu od gubljenja izbora ukinuli komunalnu naknadu, a sada se hinjski predstavljaju kao da su oni oslobodili građane plaćanja izmišljenog nameta i srama, kao, uostalom i za sve pozitivne projekte na koje ih je natjerala opozicija a sada to bez imalo stida i srama predstavljaju kao svoje zasluge putem predizbornih materijala. 

 

5. SRAMNO VELIČANJE FAŠIZMA OD STRANE SDP-a.

Tuzla je i danas borbi za oslobođenje od totalitarne i zle vlasti SDP-a i gradonačelnika Jasmina Imamovića, koji anticivilizacijskom vladavinom negiraju tekovine antifašističke internacionale, a samo formalno podržavaju antifašizam radi dobijanja glasova antifašističkih birača iz Tuzle, jer su u toku i nakon agresije na BiH 1992. – 1995. godine skidali antifašistička obilježja, ukinuli obilježavanje Dana Tuzle i dali imena ulicama u čast zloglasnih Hitlerovih sluga koji su osuđeni na smrt zbog fašističkih zločina.

SDP, tadašnji načelnik i sekretar Jasmin Imamović odgovorni su za preimenovanje antifašističkih ulica u fašističke i veličanje Hitlerovih sluga ("Službeni glasnik Općine Tuzla", broj 1/97, strane 9 i 10) - imenujući ulice po oficiru zloglasne 13. SS "Handžar" divizije i Pavelićevom tajniku i Hitlerovom kandidatu za guvernera, koji su osuđeni na smrt zbog počinjenih ratnih zločina (Presuda Vojnog suda XVII istočnobosanske divizije od 7. 10. 1943.).

U stenogramu sa sjednice Opštinskog vijeća Tuzla održane 27. 2. 1997. godine, između brojnih hvalospjeva Hitlerovom oficiru, navedeno je na strani 42. citiramo: "Jalska ulica se mora zvati Hadžiefendića" i "Muhamedaga Hadžiefendić on treba da bude heroj", te uz izjavu raspravom oduševljenog predsjedavajućeg Općinskog vijeća, a sekretar je bio Jasmin Imamović, za imenovanje fašističke ulice u Tuzli od 100 vijećnika samo sedam je bilo protiv a tri su uzdržana.

Bilo je potrebno nekoliko godina borbe vijećnika BOSS-a Mirnesa Ajanovića protiv SDP-a koji je vezao zastave sa SDA u fašističkoj crveno-zelenoj koaliciji - da se ukloni sramno SDP-ovo favorizovanje fašista ("Službeni glasnik Općine Tuzla", broj 1/00, strana 1.). BOSS je kontinuirano vodio kampanju za uklanjanje SDP-ovih fašističkih ulica a objavljivani su i brojni plakati, kao i letak na šest stranica o favorizovanju fašizma od strane SDP-a, sa naslovima: Zločini Muhamedage Hadžiefendića, Fašizam Seadbega Kulovića, Smrt fašizmu!, Sloboda narodu!!!, Padaj silo i nepravdo!, Narod vam je sudit zvan!!!  i BOSS je pobijedio!, a koji se dostavlja u prilogu. Nakon što je SDP uklonio antifašistička obilježja u Tuzli, predsjednik BOSS-a i vijećnik Mirnes Ajanović je aktivno učestvovao u vraćanju obilježavanja Dana Tuzle i antifašističkih obilježja u Tuzli, pa i postavljanjem, nakon agresije na BiH, prve biste međunarodnom simbolu otpora fašizmu – Titu, na Memorijalnom kompleksu Slana banja u Tuzli, za šta je vijećnik Mirnes Ajanović morao ponovo voditi dugotrajnu borbu jer SDP-ova vlast nije dozvoljavala izdavanje potrebnih dozvola.

 

6. REKETIRANJE GRAĐANA OD STRANE SDP-a

SDP i gradonačelnik Jasmin Imamović izbjegavanjem obaveze izgradnje komunalne infrastrukture, posebno u rubnim mjesnim zajednicama, ostavljaju sebi prostor za svojevrsno reketiranje građana izmišljenim principom plaćanja "marka na marku", tražeći od građana učešće i iznose od više hiljada maraka kako bi se iz budžeta odvojila razlika za komunalnu infrastrukturu.

SDP-ovi i Imamovićevi emisari u mjesnim zajednicama koje nemaju vodu, kanalizacione odvode, rasvjetu, asfaltirane puteve i ostali potrebni komunalni sadržaj - svojevrsno prijete građanima da će budžetska sredstva preusmjeriti u drugu mjesnu zajednicu ukoliko ne pristanu na reket zvani "marka na marku" i pored činjenice da samovoljno raspolažu sa budžetskim sredstvima u iznosu od oko 65 miliona maraka godišnje koja moraju biti vlasništvo građana, a u mandatima SDP-ovog gradonačelnika Jasmina Imamovića potrošeno je milijardu maraka.

Posebno je nehumano da je od brojnih građana po mjesnim zajednicama SDP-ova vlast uzela novac po osnovu "marka na marku" ali građanima godinama nisu riješili problem komunalne infrastrukture iako je novac uplaćen u budžet. Javnosti se dostavlja jedan od brojnih dokaza jednog od projekata "marka na marku" sa uplatnicama od oko 15.000 maraka, a kada ni nakon deset godina nije izvršena izgradnja kanalizacionih odvoda mještani su zatražili pomoć i od Komisije za ljudska prava i slobode Gradskog vijeća Tuzla.

Nemoralnost političkog mafijaštva SDP i gradonačelnika Jasmina Imamovića u reketiranju "marka na marku" ogleda se i u vršenju nemoralne duple naplate izgradnje komunalne infrastrukture, jer su izdavanjem dokumentacije za građenje stambenog ili poslovnog objekta putem gradske administracije već naplatili od građana više hiljada maraka na ime naknade za pogodnost lokacije, a za obavezu izgradnje komunalne infrastrukture koju su morali izvršiti prije izdavanje građevinske dozvole.

 

7. IMT DJELOVANJE VLASTI SDP-a

SDP i SDP-ov načelnik su odgovorni za brojne finansijske zloupotrebe i prikrivanje otuđenja sredstava namijenjenih za sanaciju saobraćajnica i klizišta, što dokazuje više stotina stranica izvještaja Finansijske policije broj FP-303/1-308/1-308/1-316/-323/1-1/2000. Odgovornost za protuzakonito djelovanje SDP-ovog načelnika i službenika ilustruje dio izvještaja, citiramo:             "U svojstvu Nadzornog organa svojim potpisom ovjeravao građevinske knjige koje nisu vođene u skladu sa Pravilnikom, čime je svjesnim kršenjem propisa i propuštanjem nadzora očigledno nesavjesno postupao u vršenju svoje dužnosti i time omogućio da izvođači radova dio navedenih poslova u navedenom periodu fakturišu i naplate kao da su urađeni, iako ne postoje validni dokazi za isto." Od strane Finansijske policije je, takođe, utvrđeno da ni praktično ni teoretski nije moguće postavljanje sloja asfalta koji je naveden u knjigama, jer niti su asfalt dovozili, niti stvarna debljina asfalta odgovara utrošenim višemilionskim novčanim sredstvima.  

U izvještaju Finansijske policije navedeno je, između ostalog, da beton nije ugrađen za određenu lokaciju nego za druga odredišta (dakle, moguće, za kuće, vikendice i bazene elite na vlasti), da ni matematički ni tehnički debljina navodno ugrađenog asfalta nije mogla biti utrošena (dakle, umjesto plaćene debljine asfalta od šest cm isti je imao debljinu dva ili tri cm), da asfalt nije  nabavljen pa nije ni ugrađen a evidentirano je da je plaćen, da su fakturisani, naplaćeni i ugrađeni radovi na komunalnoj infrastrukturi a nema dokumentacije ni o nabavci materijala itd. 

Navedene činjenice iz izvještaja Finansijske policije pokazuju da su razlozi višedecenijskih stalnih i sadašnjih brojnih udarnih rupa na saobraćajnicama Tuzle rezultat nemoralnog IMT (Imal' mene tu?) djelovanja administracije (grado)načelnika i SDP-a, a predizborno šminkanje ulica samo u svrhe hinjskog mazanja očiju građana kako bi SDP lično-interesno vladao i dalje privatizovanim gradom.

 

8. TAJNE PLATE I NAKNADE SDP FUNKCIONERA

SDP Tuzle godinama mudro šuti o ukupnoj mjesečnoj visini primanja njihovih funkcionera i miljenika, uz necivilizacijsku i protuposlovničku zabranu da Gradsko vijeće Tuzla raspravlja o medijskim navodima da su mjesečne bruto plate funkcionera SDP-a i njihovih uhljebljenika i do 8.000 maraka, uz redovno obrazloženje predsjedavajuće Vijeća, koja je i nosilac liste SDP-a za Tuzlu, da zabranjuje raspravu o previsokim platama jer je to privatna stvar i nije za javnost.

Jasnost mora znati kako SDP raspolaže sa budžetskim sredstvima, kolika su mjesečna primanja  gradonačelnika Jasmina Imamovića, te da li je sam ili u saradnji sa drugim licima povećavao svoje plate i naknade, uključujući i primanje redovne dobre naknade za vrijeme trajanja stanja prirodne nesreće, kao i previsoke plate gradskoj preglomaznoj administraciji, odnosno interesno vezanim biračima.

S obzirom na strogu tajnu o platama SDP-ovih funkcionera, može se pretpostaviti njihova budžetska rastrošnost  i da su izrazito široke ruke u prisvajanju javnog novca koji pripada svim građanima, kao i uzrok umanjenja sredstava za komunalnu infrastrukturu, odnosno puteve, rasvjetu, dovod vode i odvod kanalizacije i druge potrebne komunalne sadržaje i pored okolnosti da je godišnji budžet Grada oko 65 miliona maraka, a da je SDP-ov gradonačelnik Jasmin Imamović za vrijeme svojih mandata potrošio milijardu maraka.    

 

9. SDP ROBOVLASNICI

SDP Tuzle i gradonačelnik Jasmin Imamović moraju se smijeniti sa vlasti i zbog brutalnog robovlasničkog odnosa prema brojnim radnicima u javnim preduzećima, dok sa druge strane njihovi miljenici i neradnici u Gradskoj upravi i u istim javnim preduzećima i ustanovama imaju plate od više hiljada maraka, a odlukom vijećnika SDP-a, Tuzlanske alternative i PDA zabranjeno je da se raspravlja o platama na Gradskom vijeću, uz obrazloženje da funkcionerske i miljeničke plate moraju ostati tajna.

Sada je prilika na izborima da se ukloni sa vlasti SDP koji građane smatra robovima, jer su radnicima u javnim preduzećima, koji rade na najtežim poslovima uz ugrožavanje zdravlja, mjesečne plate tek 500 maraka, sa minulim radom i neto satnicom od 2,2 KM, a radnici su pod prijetnjom da će u slučaju traženja radničkih prava biti otpušteni.

Bahati odnos prema radnicima i višedecenijsku raskalašenost SDP-a dokazuje i izjava Jasmina Imamovića da jedva čeka da napravi pješački most od dva miliona maraka, a ne daju novac za obezbjeđenje bar minimalno pristojnih plata radnika iako su pored budžeta u javnim preduzećima gradski budžeti oko 65 miliona maraka godišnje, a Jasmin Imamović je u svojim mandatima potrošio prvu milijardu maraka.

 

10. SDP JE PRODAVAO RADNIČKE FABRIKE ZA MARKU U DIVLJAČKOJ PRIVATIZACIJI I BEZOBZIRNOJ PLJAČKI

Za vrijeme agresije na BiH, dok su borci Armije RBiH gladni branili državu, a njihove porodice i svi građani grcali na ivici egzistencije - SDP je zajedno sa SDA 1994. godine usvojio ratni zakon od divljačkoj privatizaciji i bezobzirnoj pljački društvene imovine ("Službeni list RBiH", 33/94), nakon što je to uradio SDS i Radovan Karadžić ("Službeni glasnik RS", 4/93).

Otimanje radničke imovine SDP je nastavio i poslije rata, kada je usvojen Zakon o privatizaciji ("Službene novine FBiH", 27/97) i kada su privatizovali društvenu imovinu za poslovne prostore SDP-a u Federaciji BiH, a brojne prostore su izdavali i izdaju, pa čak i Vladi Federacije BiH, a u Tuzli je i danas poznata zloglasna zgrada SDP-a pod kojom građani u brojnim protestima zvižde.

SDP je posebno bio radikalan u otimanju radničke imovine u Tuzlanskom kantonu gdje su radničke fabrike prodavane za marku, a radnici izbacivani na ulicu, što je i razultiralo radničkim i građanskim protestima u februarskom otporu 2014. godine, kada su Tuzlaci na vatru odgovorili vatrom i           SDP-SDA otjerali sa vlasti. Zbog tiranije nad radnicima i bahatog odnosa prema radničkim porodicama gorjela je zgrada Vlade TK, ali i zgrada današnje Gradske uprave Tuzla, koje su građani definisali kao simbole zle vlasti. Tada su građanski protesti stali, pa je nekako preživjela vlast tuzlanskog SDP-a i gradonačelnika Jasmina Imamovića, koji su duži period bježali od svojih birača i nisu se smjeli ni pojaviti na ulici, a onda, kada su potisnuli strah, ponovo su se osilili uz osvete prema građanima, pa i putem uvođenja bezobrazne komunalne naknade, jer tuzlanski diktatori nikada neće oprostiti poniženje da su se morali skrivati od građana i bježati iz Tuzle.

 

11. SDP JE PRODAO SVA JAVNA PREDUZEĆA TAJKUNIMA

Tuzla je jedina u državi gdje su, pored brutalne privatizacijske pljačke radničkih fabrika koje su u savezu SDP-SDA prodavane za marku, i sva javna preduzeća bila privatizovana za certifikate, odnosno poklonjena novonastalim tajkunima po odluci SDP. Tek nakon konstantne kampanje BOSS-a i vijećnika Mirnesa Ajanovića za vraćanje otete imovine građana i BOSS-ovih podnesenih krivičnih prijava protiv funkcionera SDP-a, iz straha od krivičnog procesuiranja SDP-ovci su bili primorani pokrenuti proces vraćanja prodatih javnih preduzeća,

SDP-ovci su privatizovali JKP "Vodovod i kanalizacija", JP "Centralno grijanje", JP "Tržnice-pijace", JKP "Komemorativni centar", JKP "Komunalac", a i danas se vode sudski postupci koji mogu rezultirati ugrožavanjem rada javnih preduzeća, jer se radi o mješovitom vlasništvu javnog i privatnog kapitala, te time i pravom na dijeljenje dobiti između Grada Tuzla i  SDP-ovih tajkuna,             a napominjemo da je i JKP "Pannonica" u mješovitom vlasništvu.

Od javnosti je SDP skrivao privatizaciju dok se javna preduzeća ne očerupaju od strane novonastalih tajkuna ili postanu tajkunsko većinsko vlasništvo, pa su SDP-ovci pokušali sakriti pljačkašku privatizaciju i na tadašnjem Općinskom vijeću Tuzla uz brutalno i protuposlovničko oduzimanje riječi vijećniku BOSS-a Mirnesu Ajanoviću koji je prezentirao dokaze o privatizaciji javnih preduzeća pokazujući memorandume koje je, recimo, JP "Centralno grijanje" dostavljalo Općinskom vijeću uz izvještaje o radu na ime javnog preduzeća da bi se izdvojila budžetska sredstva, a u isto vrijeme su postojali memorandumi na dioničko društvo sa računom otvorenim u Bijeljini.

 

12. SDP I TROVANJE GRAĐANA ZAGAĐENOM VODOM

Kao dokaz ugrožavanja zdravlja i trovanja građana Tuzle od strane SDP-a i Jasmina Imamovića distribucijom zagađene vode za piće, vijećnik BOSS-a Mirnes Ajanović je više puta medijima prezentirao činjenice i putem uzoraka vode uzetih na raznim lokacijama centralnog gradskog vodovoda, koja pored zagađenosti sa fekalnim klicama, bakterijama Escherichia coli i Streptococcus faecalis, sadrži i do deset posto taloga i razne crve.

SDP i Jasmin Imamović snose direktnu odgovornost, jer su pored prezentiranih zvaničnih činjenica da je voda opasna po zdravlje na 28. sjednici Opštinskog vijeća Tuzla glasali – kao da je voda potpuno ispravna za piće, suprotno nalazima Zavoda za javno zdravstvo da je od 354 ispitivana uzorka vode u tuzlanskom vodovodu 135 bilo bakteriološki neispravno, a na 29. sjednici Vijeća od strane SDP-a ponovo je odbijen zahtjev BOSS-a za sankcionisanje odgovornih za distribuciju građanima zagađene vode za piće i obezbjeđenje uslova za dostavljanje ispravne vode.

SDP je u cilju ostvarivanja sramne novčane uštede i nemoralne zaštite tadašnjeg direktora vodovodnog preduzeća Petra Tomića, zanemarujući ugrožavanje zdravlja građana, ignorisao i nalaz Zavoda za javno zdravstvo u kojem je navedeno da je u Tuzli prijavljeno 1.687 slučajeva raznih zaraznih bolesti, a najčešće enterokolitis, hepatitis i dizenterija, što je, kako se navodi u nalazu, posljedica neispravne i zagađene vode za piće.

 

13. SDP DISTRIBUIRAO TONU POKVARENOG SIRA TUZLANSKIM OBDANIŠTIMA, DOMU PENZIONERA I DOMU ZA DJECU BEZ RODITELJSKOG STARANJA

Funkcioneri SDP-a, vođeni bezobzirnim profiterskim interesima protuzakonitog i nehumanog ostvarenja materijalne dobiti, iako su znali da je kremastom siru u opštinskom vlasništvu već godinu dana istekao rok trajanja, distribuirali su 1.000 kilograma pokvarenog, po zdravlje opasnog, kremastog sira tuzlanskim obdaništima, a nakon što je menadžment odbio prijem pokvarenog sira, SDP vlast je sir distribuirala - Domu za djecu bez roditeljskog staranja i Domu penzionera.

SDP-ova vlast je zanemarila upozorenja predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića, koji se pozivao i na Nalaz Veterinarskog zavoda (broj: 04-02/1-335-363/97) koji je dostavljen opštinskoj službi i u kome je jasno naznačeno, citiramo: "da dostavljeni uzorak sira nije udovoljio odredbama Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe" - ali su SDP-ovi profiterski funkcioneri ipak izdali nalog za distribuciju pokvarenog sira predškolskoj djeci i penzionerima. I pored brojnih zahtjeva vijećnika BOSS-a Mirnesa Ajanovića na sjednicama Opštinskog vijeća Tuzla, koje je bilo upoznato sa svim činjenicama, o čemu svjedoče stenogrami Vijeća, vijećnici SDP-a nisu dozvolili ni raspravu, niti je Jasmin Imamović bilo šta poduzeo kako bi se sankcionisali odgovorni i javnost saznala kakve su posljedice distribucije tone pokvarenog sira najugroženijoj kategoriji građana - djeci i penzionerima.

 

14. SDP JE VARAO GRAĐANE I ZA NAMJENSKA SREDSTVA PROTIV AEROZAGAĐENJA

SDP je više od dvije decenije ignorisao zahtjeve BOSS-a i građana za proširenje mreže centralnog grijanja bez naplaćivanja 10 do 15 hiljada maraka za priključke, a tek su u jesen 2017. godine SDP i Jasmin Imamović natjerani protestima građana na širenje mreže centralnog grijanja bez naknade do kuća građana po prijedlogu vijećnika BOSS-a Mirnesa Ajanovića. Bezobzirno kašnjenje zbog profiterskih interesa SDP-ovih tajkuna rezultiralo je izrazitim ugrožavanjem zdravlja građana zbog zatrovanog zraka u vrijeme sezone loženja u kućama, a u medijima su prezentirane statističke činjenice o velikoj smrtnosti uzrokovanoj zagađenim zrakom i da je Tuzla najzagađeniji grad u Evropi.

Federalnom tužilaštvu je dostavljena krivična prijava BOSS-a protiv funkcionera SDP-a, na čelu sa Jasminom Imamovićem, zbog nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava iz rada TE Tuzla namijenjenih za umanjenje posljedica zagađenja zraka, na osnovu Krivičnog zakona FBiH zbog krivičnih djela iz člana 294. - Prijevara, 340. - Udruživanje radi činjenja krivičnih djela, 342. - Zločinačka organizacija, 383. - Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, 387. – Nesavjestan rad u službi i 389. - Krivotvorenje službene isprave.

Prijavljeni su direktno ili u suizvršenju krivičnog djela prevarili vijećnike Gradskog vijeća Tuzla, jer su u obrazloženju Budžeta za 2017. godinu prilikom navođenja odredbi Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana dodali nepostojeću alineju - finansiranje kulture, pa je više miliona KM utrošeno nenamjenski, a na štetu zdravlja građana. SDP nikada nije dozvolio da se dostavi izvještaj o utrošenih oko 30 miliona KM, niti je dozvolio raspravu na prijedloge vijećnika BOSS-a Mirnesa Ajanovića o ubrzavanju procesa toplifikacije i podizanjem kredita za besplatnu potpunu toplifikaciju grada kako bi se zaštitilo zdravlje građana i omogućili bolji uslovi života, na način kako je to uređeno u MZ Šićki Brod i Bukinje po zahtjevu vjećnika Mirnesa Ajanovića, a kredit bi se vraćao iz sredstava za rad Termoelektrane Tuzla, koja iznose oko pet miliona KM godišnje.

 

15. SDP JE SAKRIVAO INFORMACIJE O FIRMAMA KOJE PRODAJU POKVARENE NAMIRNICE

SDP i načelnik su sakrili informacije o firmama koje prodaju pokvarene namirnice. Iako je aktom broj: 08-05-02-208/03, Inspekcija upozorila da načelnik nije odobrio sredstva za kontrolu proizvoda, te da su prikrivena imena 12 kontrolisanih firmi kod kojih uzorci namirnica nisu ispunjavali  "pravilnikom propisane uslove za kvalitet i stavljanje u promet", SDP i načelnik ništa nisu poduzeli kako bi se zaštitili građani. I pored upozorenja Komisije za sprečavanje zaraznih bolesti, aktom broj 10-SL., SDP i načelnik su prikrivanjem odgovornih firmi direktno ugrožavali zdravstvenu bezbjednost građana.

 

16. SDP I IZRAZITO KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

SDP-ovi opštinski funkcioneri grubo krše ljudska prava, a SDP-ov načelnik, u toku cijelog posmatranog mandata, nije odgovorio ni na jedan od brojnih zahtjeva Odbora za zaštitu ljudskih prava (sada Komisije za ljudska prava i slobode) da se zaštite ugrožena prava građana. Zanemarujući brojne žalbe građana i odluke nadležnog Odbora i Ombudsmena FBiH o kršenju ljudskih prava od strane načelnika i opštinskih funkcionera, Klub vijećnika SDP-a i predsjedavajući Vijeća su 19.12.2003. upozorili Odbor za zaštitu ljudskih prava da prestane upućivati Vijeću zahtjeve za zaštitu prava građana, iako je Odbor, kao i Vijeće - po Poslovniku i Statutu dužan poduzimati sve mjere u cilju zaštite građana.

 

17. POKUŠAJ PREVARE GRAĐANA

SDP i Jasmin Imamović su pokušali prevariti građane, kako bi naplaćivali 50 odsto veće rente i naknade za gradnju stambenih i poslovnih objekata. Upornošću vijećnika BOSS-a - SDP i načelnik su spriječeni da izglasaju nezakonitu odluku, po kojoj bi prosječna građevinska cijena za određivanje renti i naknada, umjesto 800 iznosila 1.175 KM po kvadratnom metru stambenog prostora. Zapisnici sa 33. i 35 sjednice Vijeća predstavljaju dokaz, da su tek nakon žestokog pritiska BOSS-a, SDP i načelnik onemogućeni da građane opljačkaju za 50 odsto veće naknade za gradnju objekata. Pored već uzetih oko 8.000 KM renti i naknada, SDP i Imamović su namjeravali za prosječan dvosoban stan prevarom od građana uzeti dodatnih 4.000 KM.

18. ŠTETE I MALTRETIRANJE GRAĐANA

SDP i načelnik su privatizovali sva javna preduzeća, koja su tek nakon višegodišnje kampanje BOSS-a dijelom vraćena građanima, a odgovorni su i zbog apsolutne nemarnosti prema imovini opštine, zbog čega su pored ogromnih materijalnih šteta izrazito otežavali životne uslove građanima. Jedan od dokaza je havarija glavnog cjevovoda, uzrokovana nelegalnom izgradnjom betonskog nasipa, što je rezultiralo brojnim oštećenjima u vodovodnoj mreži, zbog čega je čitava opština danima bila bez vode. Zanemarujući upozorenja, SDP i načelnik su tek nakon isteka četverogodišnjeg mandata, donijeli odluku da sačine prijedloge pravnih mjera kako bi se spriječila nelegalna gradnja na cjevovodu, što dokazuje da je slična odluka mogla biti donesena i četiri godine ranije, čime bi se izbjegle ogromne štete i maltretiranje građana.

 

19. VIŠESTRUKO NAPLAĆIVANJE NAKNADA

SDP i načelnik su naplaćivali višestruko veće iznose za pogodnost lokacije za izgradnju kuća, te su odbili brojne zahtjeve BOSS-a da se Opština zonira prema propisima Zakona o građevinskom zemljištu FBiH. Uprkos činjenici da su građani i BOSS od početka mandata tražili prezoniranje opštine, SDP i načelnik su ignorisali činjenicu da nijedna mjesna zajednica ne zadovoljava uslove prve najskuplje zone, pa ni MZ Centar koja još uvijek nema potrebnu komunalnu infrastrukturu, a brojne su MZ koje nemaju kanalizacionu ni vodovodnu mrežu. SDP i načelnik su građanima za izgradnju stanova za pogodnost lokacije naplaćivali 112 KM po kvadratnom metru, a tek nakon četverogodišnjeg dvostrukog naplaćivanja, i nakon brojnih javnih upozorenja BOSS-a domaće javnosti o nezakonitom naplaćivanju naknada, po sili Zakona kojeg je nametnuo Visoki predstavnik smanjena je naknada na 46 KM, iako ista po osnovnom Zakonu ne bi smjela iznositi više od 15 KM.

 

21. PREDIZBORNI ASFALT I ŠMINKANJE

SDP i načelnik su godinama ugrožavali bezbjednost u saobraćaju, neodgovorno manipulišući desetinama miliona KM namijenjenih isključivo cestovnoj infrastrukturi, kako bi obmanuli birače sanacijom dijela putne mreže u predizbornoj kampanji. Pored činjenice da je Finansijska policija u nalazu od 108 strana utvrdila na svakoj strani da su SDP-ovi funkcioneri brutalno krali od građana na asfaltu i drugim komunalnim projektima, SDP-ovu i načelnikovu predizbornu manipulaciju da su zaslužni za građane dodatno dokazuje Zakon o cestama FBiH, koji je zalaganjem predsjednika BOSS-a i federalnog poslanika Mirnesa Ajanovića usvojen sa odredbom člana 89., prema kojem opštinama pripada 25 odsto iz poreza na maloprodajnu cijenu goriva i registraciju vozila. I pred ove izbore Jasmin Imamović i SDP farbaju oči građanima predizbornim šminkanjem grada projektima koji su morali biti urađeni ranije i pored zakonske zabrane korištenja gradskih resursa u predizbornoj kampanji.

 

22. JASMINOVE BARBIKE I NJEGOVA TOLERANCIJA I STALJINI

SDP i načelnik su odgovorni za nedostojno predstavljanje građana i opština u kojima su još uvijek na vlasti. Pored SDP-ovog veličanja fašizma i smiješne predizborne teze o 7.000 godina multikulturalnosti, SDP je osramotio građane i svojim javno deklarisanim viđenjem tolerancije. Jasmin Imamović je na Dan pobjede nad fašizmom, izjavio za govornicom pred brojnim zvanicama - da je za njega tolerancija to što se užasava barbika, ali svojoj djeci ipak dopušta da se igraju barbikama!?

SDP i Jasmin Imamović su izglasali staljinističko-totalitarno imenovanje opštinskih funkcionera, stavljanjem izvršne vlasti iznad zakonodavne. Odluka SDP-a sa 39. sjednice Vijeća, pored diskriminacije mladih kadrova, politikom jednoumlja omogućava Jasminu Imamoviću da vrši konačan izbor svih funkcionera, na prijedlog komisije koju sam bira.

 

23. BESPOTREBNA KREDITNA ZADUŽIVANJA GRAĐANA  

SDP i načelnik su odgovorni što je za vodosnabdijevanje potrošeno 30 miliona KM donacija, a građani i dalje iz česmi umjesto vode sipaju patogene bakterije, zrak ili mulj. Vrhunac bizarne i nenarodne politike SDP-a i načelnika dokazuje činjenica, da građane namjeravaju protuzakonito, mijenjanjem uslova tendera - zadužiti sa novih 14 miliona KM, za dovođenje vode iz jezera Modrac u kojem je zabranjeno kupanje zbog zagađenja - umjesto da saniraju 80 odstotne gubitke u vodovodnoj mreži i riješe problem vodosnabdijevanja. Predsjednik Upravnog odbora Vodovoda, nakon kreditnog zaduženja i "obavljenog posla" bez tendera sa Mađarskom firmom iako je za sedam miliona KM nuđena američka tehnologija sa efikasnijim i jeftinijim filterima, postao je, i pored preglomazne administracije - načelnikov profesionalni savjetnik za finansije, i to do penzije.  Građanima je dobro poznato višemilionsko kreditno zaduženje za zadovoljenje načelnikovih snova, uključujući i tzv. park visokih standarda u koji je postavljen spomenik kralju i konju u ukupnoj vrijednosti oko milion KM.

 

24. HVALISANJE TUĐIM OBJEKTIMA

Dugogodišnje odbijanje prezoniranja opštine, naplaćivanje 50 odsto većih renti i naknada za gradnju stambenih i poslovnih objekata i nezakonito višegodišnje naplaćivanje taksi predstavlja materijalne dokaze da je predizborno hvalisanje SDP-a i načelnika o njihovim zaslugama za omogućavanje povoljne gradnje - još jedna licemjerna obmana, obzirom da su SDP i načelnik sve učinili da gradnja stambenih objekata bude što skuplja, pa su građevinske firme putem suda morale natjerati Opštinu da im vrati nezakonito uzete novce.

 

20. 5.000 TONA RADIOAKTIVNE PŠENICE

SDP i načelnik su obmanuli građane, manipulišući činjenicama i nevjerodostojnim dokumentima o distribuiranih građanima 5.000 tona pšenice koja nije prošla test na radioaktivnost, a kojoj je porijeklo iz radioaktivnog područja, što dokazuju Presuda Kantonalnog i Vrhovnog suda FBiH broj: Pž-130/03, da je BOSS opravdano ukazao na nepravilnosti u radu opštinskih organa prilikom utvrđivanja radiološke ispravnosti pšenice, koja se prema zahtjevu BOSS-a - nije smjela distribuirati građanima, zbog osnovane sumnje u radiološku neispravnost.

 

25. SDP ZMIJA U NJEDRIMA

SDP je izdao poslaničku zakletvu da će u svim prilikama štititi interese BiH, bezobzirno odbivši da podrži usvajanje zakonske izmjene po prijedlogu Mirnesa Ajanovića kojom je onemogućeno vraćanje 1.500 vojnih stanova oficirima Miloševićeve agresorske vojske, ali se i pored nemoralne opstrukcije SDP-a tadašnji poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Mirnes Ajanović, koji je ujedno bio i vijećnik Općinskog vijeća Tuzla – izborio za donošenje zakona kojim su borci Armije RBiH ostali u vojnim stanovima a Federacija je sačuvala oko milijardu KM u vrijednosti stanova.

 

26. JASMIN IMAMOVIĆ NE PRIMA GRAĐANE I PREPISUJE PROGRAME RADA

SDP je bezobzirno privatizovao Tuzlu, u tolikoj mjeri da Jasmin Imamović dvije decenije  prepotentno odbija primiti građane, pa čak nije primao ni predstavnike mjesnih zajednica - što dokazuju brojni zaključci sa sastanaka mjesnih zajednica i Odbora za komunalna pitanja, gdje je između ostalog zaključeno, citiramo: "Otvoreno se proziva opštinski načelnik zbog neodazivanja na brojne pozive povjereničkih odbora".  SDP-ovo hvalisanje o Imamovićevom uspješnom programu razvoja opštine, predstavlja još jednu predizbornu obmanu, obzirom da programi rada u toku prvog mandata dokazuju kako načelnik za svaku narednu godinu doslovno prepisuje plan rada iz prethodne, što je očigledan dokaz da SDP i načelnik u toku prezentiranog mandata nisu realizovali nijedan od programa rada.

 

27. PLJAČKA GRAĐANA I NEZAKONITO NAPLAĆIVANJE TAKSI

SDP i Jasmin Imamović su na 40. sjednici Vijeća odredili da se stanarima kolektivnih stambenih objekata koji imaju lični vodomjer - obračun vode vrši na osnovu potrošnje svih stanara, uključujući i ogromne gubitke u instalacijama koje vlast neće da sanira, a prema referentnom vodomjeru koji će za kompletnu zgradu na račun stanara ugraditi opštinski Vodovod izvan objekta. SDP i načelnik su direktno pljačkali građane, kršeći Zakon o zaštiti potrošača BiH, obzirom da se naplata može izvršiti samo prema ličnoj potrošnji, i trebalo je deset godine stalne kampanje BOSS-a da bi se, bar na papiru, natjerali na prestanak pljačke građana. SDP i Jasmin Imamović su odgovorni za 14-godišnje protuzakonito naplaćivanje tzv. angažovanog kapaciteta na ime priključenja stambenih i poslovnih objekata na vodovodnu, kanalizacionu i mrežu centralnog grijanja, što dokazuju akti Vijeća. SDP i načelnik, kršeći i poslovničku proceduru na 40. sjednici Vijeća - nisu dozvolili da se raspravlja o BOSS-ovom zahtjevu za vraćanje građanima protuzakonito naplaćenih sredstava, iako su od svakog domaćinstva otuđili oko 2.000 KM.

 

28. TERORISANJE GRAĐANA

SDP-ova vlast je putem Inspekcije prijetnjama rušenja kuća terorisala građane koji su se prijavili na poziv Vijeća za legalizaciju - ukoliko odmah ne ispune apsurdan zahtjev da im je objekat bio legalan!? BOSS-ova inicijativa da se građani oslobode straha od rušenja kuće, kako je zabilježeno u zapisniku sa 35. sjednice Vijeća, od strane vladara Tuzle surovo je zloupotrijebljena za novo reketiranje građana, što dokazuje i činjenica da se pozivu za legalizaciju, nakon što je BOSS otkrio prevaru, odazvalo tek desetak građana - od preko deset hiljada nelegalnih stambenih objekata.

 

29. TOTALITARIZAM U VIJEĆU

SDP protuustavno onemogućava vijećnike opozicije da govore na sjednicama Opštinskog vijeća - uz najavu, pa i poslovničku odluku, da se putem privatnog obezbjeđenja fizički izbacuju vijećnici opozicije sa sjednice. Jedan od brojnih primjera totalitarne opstrukcije rada opozicionih poslanika i privatizacije Vijeća je izjava SDP-ovog predsjedavajućeg Vijeća, koji je na 24. sjednici staljinistički najavio - da će oduzeti riječ i prekinuti sjednicu svaki put kada vijećnik izgovori nešto što se njemu ne sviđa, a nagrađen je od strane načelnika mjestom na vrhu kandidatske liste SDP-a. I sada je identično stanje jer je i sadašnji/a predsjedavajuć/a transformisao/la demokratiju u demonkratiju i na način da građani trebaju vjerovati SDP-u a ne svojim očima, a sve po nalogu malog vođe.

 

30. PRIVATIZOVANJE BUDŽETA

SDP i načelnik su privatizovali Budžet protuzakonitim preusmjeravanjem iznosa i preko milion KM, a nakon što je vijećnik Mirnes Ajanović razotkrio nezakonito korištenje budžetskih sredstava Jasmin Imamović je istakao da je odluku objavio u "Službenom glasniku". BOSS je dokazao da je odluka o preusmjerenju budžetskih sredstava objavljena nakon što su sredstva potrošena. Brojni su dokazi o privatizaciji budžetskih sredstava, pa i za nabavku sportskog (cupe) luksuznog automobila za načelnikove diplomatske potrebe. SDP je za vrijeme mandata Jasmina Imamovića potrošio milijardu KM budžetskih sredstava, ne računajući izbornu lafinu o plesu kranova novcem privatnika koji su se borili za gradnju zgrada i pored nemoralnih nameta SDP-a, a koje i sada SDP i Jasmin Imamović privatizuju kao svoju zaslugu, kao uostalom i bezbroj inicijativa vijećnika BOSS-a Mirnesa Ajanovića i drugih opozicionih vijećnika čije su ideje ukrali a prethodno opstruirali. Da li bilo ko od građana vidi milijardu maraka utrošenu u grad, koji se snabdijeva vodom iz fekalnog, otrovnog i kancerogenog jezera Modrac, u kojem brojne MZ nemaju osnovnu komunalnu infrastrukturu, vodu, kanalizaciju, rasvjetu, asfaltirani put, fontane...

Bahatost SDP-a i Jasmina Imamovića, između svega, određuje i predizborna izjava da jedva čeka da budžetskim sredstvima napravi (nepotrebni i kičerajski) pješački most od dva miliona maraka, a građani... neka se snalaze i odlaze.

CIJENA IZDAJE - Materijalni dokazi koji su prezentirani o nenarodnom i nezakonitom dosljednom nekarakteru SDP-a i Jasmina Imamovića, a građani su svjedoci da u toku javne prezentacije istih SDP i Jasmin Imamović navedene dokaze nijednim kontraargumentom nisu demantovali!!!,  nedvosmisleno dokazuju da SDP, njihov vođa i kandidati - zbog svoje licemjerne nenarodne izdajničke politike trebaju u potpunosti izgubiti povjerenje građana. To će biti jasna opomena i poruka njihovim koalicionim partnerima, svim vladajućim strankama ali i opoziciji - da se građani ne smiju izdati!!!

Brojne ostale dokaze o nemoralnoj vladavini SDP-a, SDA i drugih nemoralnih vladajućih stranaka, koji obavezuju GLASATI PROTIV VLASTI,  možete pogledati na web stranici boss.ba.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta