Bosna i Hercegovina     | 11.11.2020. 13:26 |

PIC i međunarodne organizacije pozivaju na integritet i transparentnost izbora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - U susret Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, u zajedničkoj izjavi su poručili da primaju k znanju napore Centralne izborne komisije BiH i pozivaju tu komisiju da nastavi njene aktivnosti na odgovoran i transparentan način, organizacijom izbornog procesa u najboljem mogućem redu, pravovremenim odgovaranjem na navode o izbornim prevarama te provedbom izbornih rezultata.

Upravni odbor PIC-a i šefovi vodećih međunarodnih organizacija će Centralnoj izbornoj komisiji BiH pružiti svaku potrebnu podršku, navedeno je u zajedničkoj izjavi koju je medijima proslijedio Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

- Upravni odbor PIC-a i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH pozivaju sve institucije, političke subjekte i njihove predstavnike, kao i birače, da se ponašaju odgovorno i osiguraju integritet i transparentnost izbornog procesa, koji mora da se provede u mirnom okruženju, u skladu sa važećim zakonskim aktima i međunarodnim standardima. Upravni odbor PIC-a i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH pozivaju članove općinskih izbornih komisija i članove biračkih odbora da svoje dužnosti obavljaju profesionalno i s integritetom. Važno je da se političke stranke i kandidati suzdrže od pritiska na članove općinskih izbornih komisija i biračkih odbora te da ne pokušavaju utjecati na njihovu nezavisnost ili ih primoravati da daju otkaz na svoje članstvo u ovim tijelima. Svima koji sudjeluju u izbornom procesu, uključujući i nestranačke posmatrače, mora se u potpunosti omogućiti da profesionalno obavljaju svoje dužnosti u skladu s postojećim pravilima i procedurama - navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Upravni odbor PIC-a i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH pozivaju na puno poštivanje zaštitnih mjera predviđenih za sprečavanje širenja covida-19 tokom cijelog izbornog procesa i pozivaju općinske organe vlasti da obezbijede potrebnu ličnu zaštitnu opremu i omoguće poštivanje zaštitnih mjera na biračkim mjestima, kako bi se stvorilo sigurno okruženje za glasanje tokom pandemije.

Upravni odbor PIC-a i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH pozivaju sve birače s pravom glasa da iskoriste svoje demokratsko pravo i osiguraju da se putem biračkih listića čuje i njihov glas, kao i da poštuju potrebne zaštitne mjere protiv širenja covida-19.

Članovi odbora šefova vodećih međunarodnih organizacija u BiH koji su se pridružili ovoj izjavi su: Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi, rezidentni koordinator UN-a u BiH, Vijeće Evrope, NATO štab Sarajevo, EUFOR, Ambasada Švedske i Ambasada Švicarske.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo