Svijet     | 11.11.2020. 11:48 |

Rouhani nagovijestio spremnost da sarađuje s Bidenom

FENA Internet

TEHERAN, 11. novembra (FENA) - Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u srijedu kako je spreman da sarađuje s novoizabranim američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

- Naš je cilj da uklonimo breme američkih sankcija s ramena iranskog naroda, taj cilj odgovara našim nacionalnim interesima - izjavio je Rouhani u govoru koji je prenosila državna televizija.

Kazao je da je Iran spreman da pregovara sa Sjedinjenim Državama pod uslovom da se Biden vrati nuklearnom sporazumu iz 2015. i ukine sankcije koje je uveo aktuelni predsjednik Donald Trump.

- Trebali bismo učiniti sve da našu zemlju i narod vratimo u vrijeme između 2016. i 2017., nakon nuklearnog sporazuma i ukidanja sankcija kada je Iran bilježio ekonomski rast - izjavio je Rouhani.

Također je tražio od svojih političkih suparnika da ne opstruiraju te ciljeve. Iranski tvrdolinijaši protive se Rouhanijevoj prozapadnoj politici i nuklearnom sporazumu, i navodi se da su se oni zalagali za Trumpovu pobjedu.

Trump se povukao iz nuklearnog sporazuma u 2018., koji je imao za cilj suzbiti iranski nuklearni program i spriječiti Islamsku Republiku da stvori atomsku bombu, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Također je uveo nove sankcije Iranu, gurajući tu zemlju u najtežu ekonomsku krizu u njenoj istoriji, koja je pogoršana pandemijom koronavirusa, prenosi dpa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom