Svijet     | 11.11.2020. 14:46 |

Turska zainteresirana za proizvodnju ruske vakcine Sputnik V

FENA Internet

MOSKVA, 11. novembra (FENA) - Turska je zainteresirana za proizvodnju ruske prve vakcine protiv koronavirusa, Sputnik V, saopćilo je u srijedu rusko ministarstvo zdravstva nakon telefonskog razgovora između ministara zdravstva dviju zemalja.

Rusija je već testirala dvije vakcine protiv virusa i na putu je da registruje i treću. Moskva je objavila korištenje Sputnik-V za domaću upotrebu iako posljednje faze testiranja još nisu dovršene.

- Čelnik turskog ministarstva zdravstva izrazio je interes za organiziranje proizvodnje vakcine Sputnik V u turskim farmaceutskim proizvodnim pogonima, nakon što se izvedu toksikološke studije kako je predviđeno lokalnim zakonodavstvom - navodi u saopćenju ministarstvo zdravstva.

Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško pružio je uvjeravanja turskom kolegi u svoju spremnost da organizira takve testove, navodi se u saopćenju.

Tursko ministarstvo zdravstva odbilo je potvrditi te tvrdnje, ali je ministar Fahrettin Koca potvrdio u tweetu objavljenom u utorak navečer da su dvojica zvaničnika održali telefonski razgovor.

- Razmijenili smo mišljenja po pitanjima iz zdravstvenog sektora u kojima sarađujemo, poimenice o naporima na proizvodnji vakcine protiv COVID-19, i o međunarodnim naporima u kojima učestvujemo - izjavio je Koca.

Turska je izvijestila o skoro 400.000 zaraze koronavirusom, uz više od 11.000 preminulih od marta. Vlada je u julu promijenila svoju metodologiju kako bi izvještavala samo o broju simptomatskih slučajeva, u potezu za koji kritičari tvrde da krije pravi obim epidemije u zemlji, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana