Svijet     | 11.11.2020. 11:43 |

Žene u Beču zarađuju 13,7 posto manje od muškaraca

FENA Saopćenje

BEČ, 11. novembra (FENA) - "Dan jednakih plata" u Beču ove godine pada na 11. novembar. To znači da će žene u poređenju sa muškarcima 2020. godine raditi 51 dan "besplatno". Na današnji dan su muškarci u Beču već zaradili koliko žene zarade u toku cijele godine.

Osnova za ovu računicu predstavlja poređenje prosječnih godišnjih bruto dohodaka za poslove s punim radnim vremenom. 

Prosječni bruto prihod kod muškaraca u Beču trenutno iznosi 55.306 eura, dok žene u prosjeku zarade 47.736 eura godišnje, dakle 7.570 eura manje od muškaraca.

U poređenju sa ostatkom Austrije, žene su najbolje plaćene u Beču. Prosječni bruto prihod muškaraca u Austriji iznosi 53.153 eura, a žena 42.880, što predstavlja razliku od 19,3 posto. Ove godine je austrijski Equal Pay Day pao na 22. oktobar. 

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig je na svom Facebook profilu povodom ovog dana između ostalog naveo: "Moj cilj je jasan: "Dan jednakih plata" mora padati na 31. decembar. Za društvo jednakih mogućnosti, za samostalan život i jednaku penziju "Gender Gap" odnosno razlika u platama muškaraca i žena mora nestati".

Pri tome je u objavi pojasnio da žene i dalje preuzimaju većinu neplaćenog posla. 

Naime, kriza izazvana koronavirusom za žene predstavlja duplo opterećenje u odnosu na muškarce, jer često moraju balansirati rad od kuće i online nastavu za djecu. Pored toga, najveći dio posla u bolnicama, supermarketima, vrtićima i školama i dalje obavljaju žene, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo