Svijet     | 10.11.2020. 13:54 |

Talibani pozvali Bidena da poštuje sporazum o povlačenju američkih vojnika

FENA Internet

KABUL, 10. novembra (FENA) - Afganistanski talibanski pobunjenici u utorak su pozvali nadolazeću američku administraciju novoizabranog predsjednika Joa Bidena da poštuje februarski sporazum o povlačenju američkih vojnika.

Sjedinjene Države povlače vojnike iz Afganistana na osnovu sporazuma koji predviđa dovršavanje povlačenja do maja naredne godine uz izvjesne sigurnosne garancije, dok talibani održavaju mirovne pregovore s afganistanskom vladom u Dohi.

- Islamski Emirat volio bi istaknuti novoizabranom američkom predsjedniku i budućoj administraciji da je provedba tog sporazuma najrazumnije i najefikasnije sredstvo okončanja sukoba između naših zemalja - navodi militantna grupa u saopćenju, prvom značajnijem komentaru o rezutatima američkih predsjedničkih izbora.

Nasilje se, ipak, proširilo u zemlji s talibanskim napadima na pokrajinske prijestonice, koji su u nekim slučajevima izazvali američke zračne udare, dok su razgovori u katarskoj prijestonici blokirani odgodama.

Odlazeći američki predsjednik Donald Trump učinio je okončanje rata u Afganistanu ključnim predizbornim obećanjem i naveo je u tweetu u oktobru da bi se vojnici mogli povuči iz Afganistana do Božića, iako je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost kazao da dvije strane rade na roku povlačenja do maja 2021., prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom