Bosna i Hercegovina     | 10.11.2020. 13:55 |

Gagne uvjerena da će u BiH do 2024. svi slučajevi apatridije biti okončani

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Predstavnica UNHCR-a za BiH Lucie Gagne posjetila je danas Ministarstvo civilnih poslova BiH i predstavila temeljne aktivnosti ove institucije u BiH, a koje se odnose na izbjeglice, raseljene osobe i apatride.

Naglasila je da u danima koji slijede UNCHR obilježava 6. godišnjicu početka kampanje "Ja pripadam" uz uvjerenje da će do 2024. godine kada kampanja završava, Bosna i Hercegovina biti država u kojoj će svi slučajevi apatridije biti okončani, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministrica Gudeljević je zahvalila UNHCR-u na svoj dosadašnjoj potpori i veoma uspješnoj suradnji ovih dviju institucija.

Dodala je da zbog složene strukture BiH često dolazi do preklapanja nadležnosti kao i da za svaku instrukciju, aktivnost ili intervenciju Ministarstvo civilnih poslova treba suglasnost entiteta kako bi bila uvažena volja svih čimbenika na koje se odnosi određeno pitanje. Sve suprotno tomu bi bilo kršenje ustavnih nadležnosti.

Isto vrijedi i za rješavanje problema sa kojima se susreću apatridi u BiH. Na kraju razgovora ministrica Gudeljević je ponudila dva moguća rješenja za nadilaženje problema statusa raseljenih osoba, izbjeglica i apatrida.

To su razgovori sa lokalnim zajednicama u kojima borave apatridi i uspostavi intenzivnog dijaloga kroz okrugle stolove i radionicama s kantonalnim vlastima s obzirom na to da te vlasti donose zakone koji se odnose na navedena pitanja.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'