Bosna i Hercegovina     | 10.11.2020. 07:32 |

Okrugli sto o značaju člana 24. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Odbor za inkluzivno obrazovanje Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo organizira danas okrugli sto "Značaj implementacije člana 24. konvencije o pravima osoba sa invaliditetom".

Na okruglom stolu učestvovat će predstavnici općinskih, gradskih i kantonalnih institucija vlasti koje se bave pitanjima obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Odbor za inkluzivno obrazovanje je tijelo Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom KS, formiranog s ciljem zagovaranja za provođenje člana 24. Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

Član 24. UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom detaljno obrazlaže sve preduslove koji se moraju zadovoljiti kako bi djeca i mladi s invaliditetom mogli ostvariti svoje pravo na inkluzivno obrazovanje.

Analiza stanja u obrazovanju pokazuje da nedostaje jasno razumijevanje pojma razumne prilagodbe, kao preduslova kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja.

Razumna prilagodba u obrazovanju nije prepoznata u zakonima i pravilnicima obrazovnog sektora u KS-u i često se vezuje za izdvajanja velikih finansijskih sredstava iz budžeta, što ukazuje na potrebu dodatnog upoznavanja sa obavezom obezbjeđenja razumne prilagodbe. Upravo se ovaj okrugli sto organizira s ciljem da pojasni suštinu pojma razumne prilagodbe i olakša njenu praktičnu primjenu u praksi, saopćeno je iz Udruženja slijepih Kantona Sarajevo. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'