Regija     | 09.11.2020. 13:43 |

Jakup Krasniqi pred sudom: Nisam kriv ni za šta

FENA Internet

PRIŠTINA/HAAG, 9. studenoga (FENA) - Jakup Krasniqi pojavio se u ponedjeljak prvi put pred sudijom za prethodni postupak Specijaliziranih vijeća Kosova u Haagu, zbog upoznavanja s optužnicom, i izjasnio sr kako nije kriv.

Krasniqi je izjavio kako se osjeća krivim niti odgovornim za bilo koju od optužbi.

„Nisam odgovoran ni za šta, ni za jednu od ovih optužbi koje mi se stvavljaju na teret, ni za činjenje ni za ne činjenje. Ono što sam radio s najvećim zadovoljstvom bilo je kad sam bio glasnogovornik OVK. I sve što sam radio sve je bilo javno. Bio sam glasnogovornik, i dao glas borbi koju je vodila OVK u teškim okolnostima", prenosi Kosovo online.

 Nekadašnji glasnogovornik OVK kritizirao je i rad suda, poručivši u sudnici da je uvrijeđen onim šta se nalazi u optužnici. 

"Vi nas zovete sudionicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, a ni u jednom slučaju nisam se ponašao prema ljudima na onaj način na koji su se prema meni ponašali u pritvorskoj jedinici i u prijevozu do ove zgrade. Nisam se nikad odnosio tako prema ljudima. Ja sam bio u ratu, borili smo se protiv Srba koji su počinili genocid na Kosovu. Nikad se ne bih skrivao, politički sam se borio protiv Srbije i nikad nisam radio ništa protiv civila. Vi ste u optužnici pokušali da podijelite Albance na katolike i muslimane, što je uvredljivo", naveo je Krasniqi.

Krasniqi je jedan od četvorice optuženih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti OVK-a u razdoblju od ožujka 1998. do rujna 1999. godine, pored Hashima Thacija, Kadria Veselija i Rexhepa Selimija koji će se pred sudom pojaviti kasnije danas, te u utorak i u srijedu na posebnim ročištima.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana