Svijet     | 09.11.2020. 11:37 |

Stranka Aung San Suu Kyi proglasila pobjedu na izborima u Mijanmaru

FENA Internet

YANGON, 9. novembra (FENA) - Mijanmarska vladajuća stranka saopćila je u ponedjeljak da je osvojila dovoljno mjesta u parlamentu da formira novu vladu, nakon što je izvijestila o svom vodstvu na osnovu nezvanično prebrojanih glasova na drugim općim izborima u zemlji po okončanju stroge vojne vladavine.

Stranački portparol Myo Nyunt izjavio je Reutersu da interni izvještaji pokazuju da je Nacionalna liga za demokratiju (NLD), predvođena Aung San Suu Kyi, osvojila potrebnih 322 mjesta u parlamentu, iako izborna komisija još nije objavila nikakve zvanične rezultate.

- Zahvaljujemo se narodu. Za narod, za stranku, ovo je tako ohrabrujući izborni rezultat - kazao je.

Očekuje se da izborna komisija objavi zvanične rezultate tokom dana.

Nedjeljni izbori smatraju se referendumom o demokratskoj vladi pod vodstvom Suu Kyi i NLD, koji uživa golemu popularnost u zemlji, ali je njegov ugled narušen u inostranstvu zbog navoda o genocidu nad Rohinja muslimanskom manjinom.

Na izborima se glasalo o 315 mjesta u donjem domu parlamenta koji broji 425 poslanika, i o 161 od 217 mjesta u gornjem domu.

NLD je došao na vlast nakon uvjerljive izborne pobjede u 2015. u kojoj je osvojio ukupno 390 mjesta, granice za koju Myo Nyunt tvrdi da će biti premašena, sudeći po podacima prikupljenim od stranačkih posmatrača na glasačkim mjestima širom zemlje.

Portparol druge najveće stranke, Unije solidarnosti i razvoja (USDP) koja uživa podršku vojske, nije bio odmah dostupan radi komentara.

Vojska, koja je vladala Mijanmarom skoro 50 godina dok se nije povukla iz civilne politike u 2011., kontrolira četvrtinu mjesta u oba doma parlamenta, na osnovu ustava koji je sama sačinila i koji Suu Kyi i njeni saveznici žele da izmjene.

Očekivalo se da NLD pobijedi ali s manjom razlikom s pojavom novih stranaka i stranaka etničkih manjina koje su dobile podršku u nekim regijama.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'