Bosna i Hercegovina     | 08.11.2020. 19:11 |

Brkić: Zlonamjerno prebacivanje odgovornosti na hrvatske dužnosnike

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 8. studenoga (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić odbacio je navode ministrice Bisere Turković koja je objavila da su ministri HDZ-a BiH svojim nedolaskom na sjednicu Vijeća ministara BiH onemogućili pridruživanje Bosne i Hercegovine novoj inicijativi u okviru Berlin procesa te da su tako usporili europski put BiH.

- Ministrica Turković zlonamjerno i tendenciozno, ali očito vrlo promišljeno želi prebaciti političku odgovornost s pomanjkanja političke volje dužnosnika SDA za traganjem konsenzusa na Vijeću ministara oko stava BiH vezano za pristupanje inicijativi "mini Schengen" – istaknuo je Brkić.

On je kazao kako potpora dužnosnika HDZ-a BiH europskim putu Bosne i Hercegovine nikada nije bila upitna te je dodao kako su upravo pojedini dužnosnici SDA javno propitivali potrebu ulaska BIH u "mini Schengen".

- Dužnosnici HDZ-a BiH su na zadnjem sastanku s povjerenikom za proširenje svi odreda, i iz Vijeća ministara, i iz Parlamentarne skupštine BiH, dali potporu procesu koji bi trebao regiji zapadnog Balkana donijeti političku i ekonomsku stabilnost te jamčiti slobodu kretanje ljudi, kapitala, roba i usluga kako je to zagarantirano i unutar same Europske unije - kazao je Brkić.

Dodao je kako su dužnosnici HDZ-a BiH "predvodnici europskog puta BiH" te da bez inicijative HDZ-a BiH da se preda zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, BiH ne bi bila u situaciji da u prvoj polovici 2021. godine BiH dobije status kandidata.

- Ministrici Turković savjetujem da energiju usmjeri na traženje konsenzusa unutar Vijeća ministara za jedinstvenim stavom koji bi uključio sve dijelove bh. društva i sve ustavne razine vlasti, jer u Europsku uniju ne integrira se niti jedno ministarstvo niti jedna stranka već kompletno bh. društvo sukladno ustavnim nadležnostima svih razina vlasti – poručio je Brkić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo