Kultura     | 07.11.2020. 18:10 |

Predstava "Ako kažeš, gotov si" sutra na Youtube kanalu festivala MESS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - U nedjelju, 8. novembra, tačno u podne, Visa donosi #MaliMESS i predstavu "Ako kažeš, gotov si!", Gradskog kazališta "Žar ptica" iz Hrvatske, u režiji Krešimira Dolenčića.

Predstava je namijenjena djeci uzrasta 10+, a govori o sve češćem i nikad do kraja iskorijenjenom problemu vršnjačkog nasilja koji pogađa djecu više nego što mislimo. Predstava će se, kao i sve druge iz ovogodišnjeg programa mali MESS, moći pratiti na zvaničnom festivalskom Youtube kanalu, saopćeno je iz Press službe MESS-a. 

- Ova predstava, suprotno prijetnji iz naslova, upućuje nam da je i u nemilosrdnoj mladalačkoj areni i u pozorištu važno pronaći svoj glas i progovoriti o osjetljivim temama. Jedino na taj način možemo doprinijeti boljem društvu - istakao je reditelj predstave Krešimir Dolenčić. 

Kolege iz školskih klupa, društvo iz kvarta, braća i sestre, bratići i sestrične, prijatelji i poznanici, prijatelji prijatelja i poznanici poznanika - svi se mogu naći s jedne ili s druge strane začaranog kruga bullyinga. Predstava govori o tome kako se nositi s problemima, u kakvim se oblicima manifestira vršnjačko nasilje, kako ga prepoznati, u kakvoj je ono vezi s društvom u kojemu živimo te kakav je osjećaj kada sam postaneš metom bullyja? 

Predstava "Ako kažeš, gotov si!" mladim gledateljima približava poteškoće, muke i nesigurnosti tinejdžera koje se stvaraju na njima dobro poznatom terenu škole. Pritom se učionice na sceni pretvaraju u pravu školsku arenu (i stvarnu, i virtualnu), a glavna oružja kojima se koriste učenici sežu od uvreda, ucjena, prijetnji, batina do tek jednog fatalnog klika koji je dovoljan da se uzdrma čitav svemir protagonista. 

Uloge u predstavi ostvaruju Amanda Prenkaj, Nataša Kopeč, Lucia Stefania Glavich Mandarić, Marko Hergešić, Petar Atanasoski i Bogdan Ilić. 

Više informacija o jubilarnom 60. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS dostupno je na www.mess.ba.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana