Kultura     | 07.11.2020. 17:48 |

Fiat-Fićo fest u Sarajevu - Fićo se voli, ostalo se vozi (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) -  Fićo se voli, ostalo se vozi, moto je pod kojim je danas u Sarajevu održan peti „Fiat-Fićo fest“ u organizaciji Fićo kluba Sarajevo.

Ljubitelji legendarnog Fiatovog, a zatim i Zastavinog modela okupili su da proslave njegov 65. rođendan, a lakirani maleni automobili izloženi u centru grada privukli su veliku pažnju prolaznika.

Sekretar Udruženja "Fićo-klub" Fadil Ćerimagić izjavio je Feni da se kao mlad bavio automobilizmom i s Fićom bio šampion, te da za njega ova „prva ljubav zaborava nema“ .

- Fićo je kod mnogih ljudi ostao velika ljubav. Danas slavi 65. rođendan i među ostalim izloženi su automobili koji su počeli da se proizvode u Kragujevcu 1955. godine, kada je izašao prvi. On ide u 'punu penziju i zdravo starenje' - istakao je  Ćerimagić.

Dodao je da Fićo nije samo velika ljubav u BiH gdje je 229 ljubitelja održavaju ove automobile. Na današnjoj izložbi zbog epidemiološke situacije, kako je dodao, nisu im dozvolili da predstave više od deset ovih automobila. Sva ta vozila su, naglasio je Čerimagić, registrovana i u voznom stanju.

Radi se o prvom automobilu koji je, prema njegovim riječima, donio renesansu u bivšoj Jugoslaviji. Tada je bio nosilac automobilskog razvoja i koristio se u svim strukturama policije, hitne pomoći, taksija, kao vatrogasno i vozilo milicije.

- Sve lijepo što sam doživio u životu s autom bilo je s Fićom - zaključio je Čerimagić.     

Fiat 600 prvi put je predstavljen 1955. godine na sajmu automobila u Ženevi. „Zastava“ je Fiću počela proizvoditi, takođe, 1955. godine po licenci Fiata 600. Model fabrike iz Kragujevca nosio je naziv Zastava 750, a prozvodio se sve do 1985. Na području regiona ili bivše države poznatiji je pod nadimkom Fićo.

Pogledajte https://fena.ba/video/5063

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1NRRDAIzdv6DyEXeKxyMvZViH1loHvCBq?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!