Bosna i Hercegovina     | 07.11.2020. 11:09 |

EPuBiH - Obilježavanje desetogodišnjice ukidanja viznog režima za BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Evropski pokret u Bosni i Hercegovini će u periodu od 9. novembra do 31. decembra ove godine, u suradnji sa svojim partnerima i prijateljima organizacije, realizirati projekt "Obilježavanje 10-godišnjice ukidanja viznog režima za BiH 2010.-2020.".   

Planirano je da se projekt realizira u nekoliko faza, i to na području više gradova širom BiH, kojom prilikom ćemo odati priznanja zaslužnim pojedincima, koji su svojim radom i trudom dali doprinos ukidanju viznog režima, procesu EU integracija, sportskim ili društvenim radom u zajednicama, saopćeno je iz Evropskog pokreta u BiH.

Osnovni i glavni cilj projekta je, i pored teške i nepovoljne trenutačne globalne situacije u BiH, prouzrokovano pandemijom Covid-19, društveno-političkim nestabilnostima, predstojećom ekonomskom krizom u najavi, skorim lokalnim izborima u BiH i drugim nagomilanim problemima koji opterećuju ne samo BiH, nego i najveći dio globalnog svijeta, ukazati na  značaj i važnost 10-te godišnjice ukidanja viznog režima za sve stanovnike BiH.

Taj događaj, naravno uz predaju (aplikaciju predao tadašnji predsjedavajući PBiH Dragan Čović 15. februara 2016.) i kasnije dobivanje pozitivnog odgovora na aplikaciju za članstvo u EU (u septembru iste godine), je najkonkretniji i "najopipljiviji" događaj stanovnicima BiH na putu društva ka članstvu u EU do sada, poručuju iz Evropskog pokreta u BiH. 

Podsjećaju javnost da je Evropski pokret u BiH, od tada gotovo 30.000 nevladinih organizacija aktivnih na području BiH, dobio čast i priliku da u suradnji s Vijećem ministara BiH, Ministarstvom sigurnosti i drugim partnerima, izvrši senzibilan i zahtjevan odabir i selekciju putnika prema nekoliko parametara, prve grupe ljudi, kojima neće trebati viza za ulazak u zemlje EU.

Iz Evropskog pokreta u BiH navode da je sa sarajevskog aerodroma 15. novembra 2010. ujutro poletio avion s više od 60 putnika, koje je ispratio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a u avionu su, između ostalih, bili Tanja Fajon, koja je najviše lobirala u EU institucijama da se ukine vizni režim, tadašnji ministar Sadik Ahmetović, predstavnici medija i grupa od 45 građanki i građana iz gotovo 20-tak gradova. 

Tom prilikom, prva "bezvizna" ekspedicija građanki i građana u historiji BiH, je posjetila Brisel u Belgiji, te Strazburg (gdje su imali susrete na najvišim EU službenicima) i Pariz (Državni parlament) u Francuskoj, Njemačku, Italiju (Parlament u Rimu), te Sloveniju (Ljubljanu), navodi se u saopćenju. 

Rukovodstvo Evropskog pokreta u BiH je povodom ukidanja viznog režima za BiH, donijelo Odluku o dodjeli "Ordena naroda, građanki, građana i Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini" ("Orden Evropskog pokreta u BIH"), čiji su prvi nosioci bili upravo Tanja Fajon i Valentin Inzko, kojima su 14. decembra 2010., ordeni bili uručeni na svečani način. Za zasluge u procesu EU integracija i ukidanje viznog režima, ordeni su uručeni Sadiku Ahmetoviću, Igoru Davidoviću, Samiru Rizvi, mađarskom ambasadoru Imreu Vargi.

Aktivnosti koje će Evropski pokret u BiH organizirati povodom abilježavanja 10-godišnjice ukidanja viznog režima za BiH bit će upriličene prvo u Bihaću, potom u Sarajevu, Banja Luci, Derventi i Bijeljini.

Projekt podsjećanja i obilježavanja 10-te godišnjice ukidanja viznog režima za građane BiH započinje službeno u ponedeljak 9. novembra, a okončava se 15. decembra ove godine u Sarajevu, tačno na desetu godišnjicu ovog značajnog jubileja, navodi se u saopćenju Evropskog pokreta u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo