Kultura     | 07.11.2020. 09:59 |

Spahić: Ponosni smo da je Dragan Jovičić od osnivanja bio akter Sarajevske zime

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir i direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić uputio je izraze saučešća u boli porodici, prijateljima i glumcima i publici povodom smrti Dragana Jovičića.

- Umjetnik Dragan Jovičić  je čudesnim talentima i ulogama na teatarskim scenama tkao i čuvao pobratimstvo lica na zemlji i snove o boljem i drugačijem svijetu. Svima je darivao, iz predstave u predstavu, svojom maestralnom igrom magiju teatra i životnu snagu i zanos. Ponosni smo da je Jovičić od osnivanja Sarajevske zime bio njen izuzetan akter kao glumac, selektor i koproducent i u zemlji i svijetu "netom rasutom" od "Dijaloga u paklu" do Ay, Carmela". S Jovičićem teatar našeg života s njegovim kolegama glumicama i glumcima i publikom bio je drugačiji i bolji od same stvarnosti. Nikada nije bio čovjek gorčine i gorkog osmjeha i sa svima je znao da dijeli radost stvaranja. Dragan je znao tajnu pozorišne zavjese i ispred i iza nje bio je jedinstvena ličnost koju će pamtiti svaki čovjek koji ga je imao čast upoznati na sceni i izvan nje - poručio je Spahić.

Međunarodni centar za mir i Festival Sarajevska zima dodjelio je najveća priznanja Draganu Jovičiću za njegova životna i umjetnička ostvarenja "Srebrenu pahuljicu" i Nagradu "Sloboda".

Naredne godine Festival će u znak sjećanja na Dragana Jovičića pripremiti poseban teatarski program, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir i Sarajevske zime. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo