Bosna i Hercegovina     | 07.11.2020. 07:32 |

Obilježavanje 28. godišnjice zločina nad logorašima logora Kamenica kod Drvara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Na lokalitetu bivšeg logora Kamenica, općina Drvar, u subotu, 7. novembra, bit će obilježena 28. godišnjica zločina nad logorašima logora Kamenica, posjetom delegacija i porodica žrtava prilagođenom aktualnim propisima zaštite od Covid-19. 

Obilježavanje godišnjice će se održati u organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Saveza udruženja logoraša Unsko-sanskog kantona "Dr. Irfan Ljubijankić" i Udruženja logoraša Bosanski Petrovac.

Kamenica, kao jedan od 657 evidentiranih logora formiranih tokom rata u BiH, s ciljem sistematskog mučenja i ubijanja nesrpskog stanovništva, po stepenu okrutnosti i brutalnosti, jedan je od poznatijih.

Činjenica da je u ovoj zgradi prethodno bila škola i prostorije Društvenog doma u Kamenici, samo je pokazatelj koliko u određenom vremenu ljudska psiha može da devalvira, od tako plemenitih ciljeva, ka tako lošim, neljudskim idejama i postupcima prema drugim ljudima, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Svoju neljudsku namjenu ovaj objekat je zdušno ispunjavao tokom cijelog perioda 1992.-1995. godine nad preko 200 nedužnih logoraša/žena i muškaraca, trudnica, cijelih porodica s područja Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Kulen-Vakufa, Kupresa, Bosanske Krupe, od kojih je više od 50 ovu ideju platilo svojim životom, bez ikakve konkretne krivice. Logoraši su dugoročno držani u neljudskim uslovima, dijeleći i jednu lepinu na devet osoba, vlažnim prostorijama iz kojih mjesecima nisu puštani, a onda kada bi se to i dogodilo tada su mučeni i premlaćivani, te na kraju odvođeni nad jamu Golubnjača gdje su mučki likvidirani i bacani u bezdan, navodi se u saopćenju.

Za zločine u logoru Kamenica, osuđeni su samo upravnik logora Ratko Dronjak na 15 godina zatvora i Dragan Rodić  "Šaula", koji je u tom periodu obavljao dužnost stražara i komandira smjene, na osam godina zatvora, a na bazi sporazuma o priznanju krivice pred Sudom BiH.

Zločine u logoru Kamenic, Sud BiH kvalificirao je kao krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana