Regija     | 06.11.2020. 20:32 |

Još uvijek nejasna pozadina sinoćnjih prosvjeda u Ljubljani

FENA Agencije

LJUBLJANA, 6. studenoga (FENA) - Još uvijek nije jasno tko je odgovoran za sinoćnje izgrede u Ljubljani u kojima je, po zadnjim podacima, lakše ozlijeđeno 15 policajaca i nepoznat broj sudionika zbog epidemije zabranjenih prosvjeda, niti što je bio njihov cilj.

 Kako je u petak popodne objavio Slovenski radio, a prenosi Hina, među onima koji su izazvali sukobe s policijom i na nju bacali granitne kocke te baklje, na što je ona reagirala suzavcem, vodenim topom i privođenjima, uočeni su i pojedinci iz "kriminalnog miljea", te privatnih zaštitarskih tvrtki povezanih s vlasnicima lokala u Ljubljani, koji su zbog odluke vlade i epidemije zatvoreni.

Stoga se može nagađati da je jedan od motiva događaja koje sada svi osuđuju pokušaj difamiranja vlade od onih kojima je onemogućena dobit i poslovanje, dodaje se.

Nakon sinoćnjih sukoba s policijom uhićeno je 10 osoba. U međuvremenu se od nereda, u kojima je bilo i napada na novinarske ekipe te oštećivanja gradske imovine, ograđuju i osuđuju takve pojave sve političke stranke i drugi politički akteri i organizacije. 

Predsjednik države Borut Pahor kazao je da najstrože osuđuje nasilje kao sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva, jer sve demokratske institucije u zemlji funkcioniraju usprkos pandemiji. Izgrede je kao potpuno neprihvatljive osudila i Slovenska biskupska konferencija, pozvavši sve da poštuju mjere koje je donijela vlada Janeza Janše.

Od nezakonitih prosvjeda ogradio se i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, ali i skupina "Anonymous Slovenija" koja ih je bila najavila. Skupina je ustvrdila kako su pojedinci koji su se okupili oko parlamenta i umiješali među 500-injak prosvjednika djelovali na svoju ruku kao "provokatori".

Glasnogovornik slovenske policije kazao je još sinoć za medije da cilj prosvjednika nisu bili prosvjedi, nego izazivanje sukoba s policijom, što znači da će policija nastojati identificirati sve koji su se na skupu ponašali nasilno i pokušati ih procesuirati.

Novinarske udruge, kao i oporbene stranke, osudile su napade na policiju, ali i na novinare koji su pratili događanje tijekom nemira.

Među novinarima, ali i u široj javnosti, negativan odjek imaju izjave ministra unutarnjih poslova Aleša Hojsa, člana stranke premijera Janeza Janše, koji krivicu za nerede pripisuje medijima. Po njegovim riječima, za ranjene policajce i nerede koji "ne spadaju u mirnu Sloveniju" krive su medijske kuće, jer su mjesecima davale medijsku potporu  "biciklističkim" prosvjedima protiv Janše i njegove vlade, koji traju već mjesecima, ali su se odvijali mirno i uz nadzor policije.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo