Ekonomija     | 06.11.2020. 17:03 |

Održana konferencija o centralnim bankama u okolnostima niskih kamatnih stopa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. novembra (FENA) - Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), u saradnji s Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), organizovala je treću međunarodnu istraživačku konferenciju pod nazivom "Izazovi za centralne banke u okolnostima niskih kamatnih stopa" koja je, zbog okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 virusa, ove godine održana virtuelno.

Konferencija predstavlja rezultat saradnje CBBiH i USAID kroz FINRA projekat, a ovaj put je omogućila razmjenu mišljenja predstavnika Evropske centralne banke, centralnih banaka Albanije, Bugarske, Hrvatske i Turske, te Univerziteta u Skopju, Republika Sjeverna Makedonija.

Diskusija o toj veoma aktuelnoj temi se odvijala kroz dvije sesije: "Transmisija monetarne politike Evropske centralne banke na region" i "Efikasnost monetarne i fiskalne politike u okruženju s niskim kamatnim stopama".

U svom uvodnom izlaganju guverner CBBiH Senad Softić je istakao da period niskih nominalnih kamatnih stopa u Evropi traje već nekoliko godina, i da nema naznaka da će one rasti u kratkom i srednjem roku.

- Ovakva situacija utiče i na poslovanje centralnih banaka gdje je investiranje aktive izloženo niskim i čak negativnim kamatnim stopama - rekao je Softić.

Također, dotakao se posljedica koje je pandemija COVID-19 virusa ostavila na globalnu ekonomiju, dodavši da se očekuje da će uloga fiskalne politike i drugih politika u stabilizaciji ekonomske aktivnosti u postpandemijskom periodu biti značajnija od monetarne.

Softić je istakao da je CBBiH u aktuelnoj situaciji vodila odgovornu i proaktivnu politiku i da će poduzimati i dalje sve moguće mjere u okviru svog monetarnog režima.

Direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick istakla je da njena zemlja, putem USAID-a, snažno podržava Centralnu banku Bosne i Hercegovine od samog njenog osnivanja prije više od 20 godina, kao i druge ključne institucije u nadgledanju finansijskog sektora.

- Naš cilj je uvijek bio da pomognemo u održavanju stabilnosti finansijskog sistema BiH, zaštiti depozita građana, i povećanju pristupa finansijskim sredstvima za preduzeća i građane BiH radi ekonomskog rasta, većeg broja radnih mjesta, i boljih prihoda - istakla je Eslick, saopćeno je iz CBBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo