Svijet     | 06.11.2020. 15:20 |

Jevrejski doseljenici upali na arheološku lokaciju sjevereno od Nablusa

FENA Internet

NABLUS, 6. novembra (FENA) - Drugi dan uzastopno na stotine izraelskih doseljenika upalo je danas na arheološku lokaciju Sebastia, sjeverno od grada Nablusa, navodi izvor iz gradskih vlasti.

Gradonačelnik Sebastie Mohammad Azzem izjavio je za palestinsku novinsku agenciju WAFA da je na stotine doseljenika prokrčilo sebi put pod zaštitom izraelske vojske, koja je proglasila lokaciju zabranjenom za Palestince.

Dodao je da je lokacija postala poprište svakodnevnih provokacija doseljenika, posebno nakon otvaranja palestinskog turističkog projekta poznatog kao Bydar projekt, i podizanja velike palestinske zastave.

Azem je također kazao da Izrael pokušava prinuditi gradske vlasti da uklone veliki palestinski jarbol za zastavu, instaliran kao dio projekta rehabilitacije pod Unescovim nadzorom na javnom trgu u Sebastiji u takozvanoj Regiji B, i pod opravdanjem da zastava provocira doseljenike, a čije prisustvo u selu i na lokaciji također provocira palestinske mještane.

Smještena 11 kilometara sjeverozapadno od Nablusa, Sebastia ja malo istorijsko mjesto na brdu s panoramskim pogledom na Zapadnu obalu i s oko 3.000 palestinskih mještana.

Palestinci se žale da su izraelski doseljenici u više navrata napadali grad i ogradili su negove dijelove sa starinama, gdje obavljaju vjerske rituale.

Vlasnici restorana i hotela žale se na izraelske akte u gradu koji su im nanijeli teške štete i gubitke.

Više od  700.000 izraelskih doseljenika živi u kolonijalnim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'