Bosna i Hercegovina     | 05.11.2020. 17:16 |

Osobama s invaliditetom olakšati ostvarivanje biračkih prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - U okviru projekta “Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana”, koji finansira Evropska unija, Organizacija amputiraca UDAS, u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Udruženjem građana "Nešto više", danas je organizovala online prezentaciju publikacije “Pristupačnost ostvarivanja biračkog prava za osobe sa različitim vrstama invaliditeta u BiH”.

Publikacija ima za cilj da nadležnim institucijama, javnosti i osobama sa invaliditetom predstavi postojeće stanje i ponudi preporuke za unapređenje u ostvarivanju jednog od osnovnih građanskih i političkih prava osoba sa invaliditetom u BiH, navodi "UDAS" u saopćenju za javnost.

Istraživanje je potvrdilo da su osobe sa invaliditetom nedovoljno prepoznate kao građani koji imaju određeni politički uticaj.

Kako se nadalje navodi, nepristupačno okruženje i informacije te neprepoznavanje pitanja invalidnosti u programima političkih subjekata uzrokuje nizak stepen učešća osobe sa invaliditetom u političkom i javnom životu BiH a u velikoj mjeri ugožava i ostvarenje njihovog aktivnog i pasivnog biračkog prava.

Preporuke za poboljšanje uključuju podizanje kapaciteta osoba s invaliditetom o izbornom sistemu, osiguranju podrške naročito ženama sa invaliditetom o važnosti aktivnijeg uključivanja u politički život lokalnih zajednica, potrebu usklađivanja Izbornog zakona sa UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, izmjene podzakonskih akata od strane Centralne izborne komisije kojima bi se unaprijedilo učešće osoba sa invaliditetom u izborima i predizbornim kampanjama.

Također je, kako se u saopćenju ističe, potrebno uzeti u obzir elemente pristupačnosti u određivanju lokacije biračkih mjesta jer je suštinski važno da osobe sa invaliditetom glasaju na redovnim biračkim mjestima gdje glasaju i svi drugi građani, što doprinosi povećanom osjećaju pripadnosti i integraciji u zajednicu.

Neophodno je pokrenuti raspravu učešća osoba sa intelektualnim teškoćama ili duševnim oboljenjima i praksu oduzimanja njihove poslovne sposobnosti, čime im je uskraćeno i biračko pravo, zamijeniti institutom potpomognutog donošenja odluka, navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo