Bosna i Hercegovina     | 05.11.2020. 16:14 |

Započet proces ekshumacije na području Zavidovića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Na lokalitetu Gostović, mjesto Kamenica na području općine Zavidovići, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine i uz naredbu Suda BiH, danas je započet proces ekshumacije i pronađeni su posmrtni ostaci ljudskog porijekla.

Na temelju inicijalnih informacija postoje pretpostavke da se radi o žrtvama srpske nacionalnosti sa područja Vozuće za kojima se dugo traga, a tačan identitet će biti utvrđen DNK-a analizom.

Na terenu se nalazi istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji u koordinaciji sa postupajućim tužiocem koordinira proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima.

U procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjeluju predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Zavoda za sudsku medicinu RS, vještak sudske medicine, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, policijski službenici SIPA-e i PS Zavidovići koji osiguravaju lokaciju i vrše kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama, sudjeluje u procesima ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

Proces ekshumacije na spomenutom lokalitetu se nastavlja i narednih dana, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana