Bosna i Hercegovina     | 05.11.2020. 16:21 |

Predsjednik Pakistana uručio Džaferoviću najviše državno priznanje (VIDEO)

FENA Hana Imamović

ISLAMABAD, 5. novembra (FENA) - Predsjednik Islamske Republike Pakistan Arif Alvi uručio je danas u Islamabadu predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću najviše državno odlikovanje Nishan-e-Pakistan.

Predsjedavajući Šefik Džaferović i pakistanski predsjednik Arif Alvi su u srdačnom i prijateljskom razgovoru istakli obostrano zadovoljstvo odnosima između dvije prijateljske zemlje.

Sagovornici su istakli opredjeljenje dvije zemlje za politiku dogovaranja i rješavanja konflikata mirnim putem, a razgovarano je o unapređenju odnosa posebno u ekonomskog segmentu.

Predsjedavajući Džaferović zahvalio je predsjedniku Alviju na sveukupnoj podršci koju je Islamska Republika Pakistan davala i još uvijek daje našoj zemlji.

Izrazio je zadovoljstvo susretom s visokim zvaničnicima Pakistana tokom dvodnevne službene posjete, kazavši da su sastanci bili veoma uspješni te da je razmjena iskustava potrebna objema zemljama.

Džaferović je naglasio da je i cilj njegove posjete da se saradnja unaprijedi u svim segmentima te je pozvao predsjednika Islamske Republike Pakistan da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Islamske Republike Pakistan Arif Alvi je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću na svečanom prijemu upriličenom u njegovu čast uručio najviše državno odlikovanje Nishan-e-Pakistan.

Ovo odlikovanje je utemeljeno 1957. godine, a prvi put je dodijeljeno 1959. godine.

Nishan-e-Pakistan je najviše i najprestižnije civilno odlikovanje za inostrane dužnosnike koji su dali doprinos služeći svojoj državi, kao i za doprinos međunarodnim odnosima i saradnji.

Na ceremoniji uručenja odlikovanja rečeno je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović predano radio na unapređenju  odnosa između Bosne i Hercegovine i Pakistana i dao svoj veliki lični doprinos te da mu zbog toga predsjednik Pakistana Alvi uručuje ovo visoko odikovanje.

Zahvalili su Džaferoviću jer je Bosna i Hercegovina u augustu 2019. godine pozvala na mirno rješenje sukoba u Kašmiru uz poštovanje ljudskih prava i usvojenih rezolucija Ujeidnjenih nacija.

Dobitnici ovoga odlikovanja, od utemeljenja do danas, između ostalih su kraljica Elizabeta II, Nelson Mendela, predsjednik Južne Afrike, katarski emir al Thani, saudijski kralj Abdullah, japanski car Akihito, turski predsjednici Abdullah Gul i Reccep Tajip Erdogan, predsjednik Kine Xi Jinping, nekadašnji premijer Malezije Mohamad Mahathir te bivši američki predsjednik Richard Nixon.

Pogledajte https://fena.ba/video/5051

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1JymsYzMT0jR0zFdHssVY5tzbnm2P2qUU

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!