Svijet     | 05.11.2020. 14:19 |

Bečke organizacije za djecu i mlade: Ljubavlju protiv mržnje

FENA Saopćenje

BEČ, 5. novembra (FENA) - Organizacije za djecu i mlade u Beču su iskazale tugu povodom napada u centru grada.

- To je bio napad na bečki odnos prema životu, bečku omladinsku scenu i naš divni grad, koji volimo, u kojem skupa živimo i izlazimo - složni su članovi Omladinskog savjeta Pokrajine Beč.

- Atentatori nas žele uplašiti i razjediniti. Mi, bečke organizacije za djecu i mlade, kažemo jasno i glasno, da mržnji u našem društvu nema mjesta. Više nego ikada stojimo u našoj raznolikosti zajedno, rame uz rame, kao muslimani, kršćani, jevreji, ateisti ili agnostici. Jedni prema drugima se odnosimo sa ljubavlju, toplinom i bečkim šarmom umjesto sa mržnjom - poručili su članovi tog omladinskog savjeta.

Na društvenim mrežama kruži hashtag #Wienliebe (ljubav prema Beču).

Mnogi roditelji i djeca stoje pred izazovom kako razumjeti i psihološki prevladati minule događaje.

- Kada razgovaramo sa djecom, u prvom redu je bitno da im damo osjećaj sigurnosti. To znači i da roditelji, kada razgovaraju sa djecom, moraju da ispoljavaju mir i da se osjećaju sigurno. Dati osjećaj sigurnosti djeci znači podijeliti sa njima samo informacije za koje smo sigurni da su istinite i potvrđene. Sigurnost znači i skrenuti pažnju na socijalnu sigurnost. To znači vratiti se svakodnevnici, ne dozvoliti da okolnosti dominiraju nama i ne pridavati im više pažnje nego što je to potrebno - savjetuje specijalista dječije i adolescentne psihijatrije Patrick Frottier.

U Beču postoji 27 organizacija za djecu i mlade koje su podijeljene prema širokim interesovanjima djece i mladih, od ekoloških preko političkih tema i socijalnog i kreativnog angažmana. Pored aktivnosti u slobodno vrijeme i zabave, u fokusu rada organizacija je i prijenos humanih vrijednosti. Mladi ljudi tu mogu izraziti svoje želje i interese te sa istomišljenicima raditi na njihovom ostvarenju, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'