Bosna i Hercegovina     | 05.11.2020. 14:22 |

CIK - Omogućeno glasanje iz Australije, Finske, Kanade, Mađarske, Rusije i SAD-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Centralna izborna komisija BiH je na jučerašnjoj hitnoj sjednici usvojila Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izbora u BiH koje se odnose na glasanje birača putem pošte izvan BiH i na ostvarivanje prava glasa birača koji su COVID-19 pozitivni i/ili su u izolaciji, a ne posjeduju akt (medicinski nalaz ili rješenje) o tome od nadležnog organa.

Usvojenim aktom je propisano da u uvjetima izuzetno otežanog ili prekinutog poštanskog prometa uzrokovanog epidemijom virusa COVID-19, kao i u slučaju znatno otežanog poštanskog prometa s prekookeanskim zemljama, birač može dostaviti nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH povratnu kovertu za Centralnu izbornu komisiju BiH u posebnoj koverti koja sadrži poštanski žig zemlje iz koje se glasa, a da datum na poštanskom žigu bude najkasnije 15. novembar 2020., odnosno za birače koji iz tih država glasaju za Gradsko vijeće Grada Mostara 20. decembar 2020.

Na osnovu informacija iz Ministarstva vanjskih poslova BiH i poštanskih operatera u BiH Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj hitnoj sjednici usvojila Odluku o listi zemalja kojima će biti omogućena dostava glasačkih paketa putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine. Ne listi se nalaze Australija, Finska, Kanada, Mađarska, Ruska Federacija i Sjedinjene Američke Države.

Iz tog razloga, biračima koji iz navedenih država glasaju putem pošte sada je omogućeno da svoje glasačke pakete putem pošte dostave na adresu pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u inostranstvu, uz napomenu da na koverti za diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH naznače: "Za Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine Glasački paket - ne otvaraj".

Centralna izborna komisija BiH će Ministarstvu vanjskih poslova BiH dostaviti instruktivno pismo o postupanju diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu u vezi s prijemom i slanjem ovih paketa, a birače izvan BiH koji glasaju putem pošte će informirati o načinu povrata glasačkog paketa ukoliko je država iz koje glasaju putem pošte na listi zemalja koju je utvdila Centralna izborna komisija BiH.

Imjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izbora u BiH biračima koji su COVID-19 pozitivni i/ili su u izolaciji, odnosno koji su hospitalizirani, omogućeno je da ostvare pravo glasa putem posebnog mobilnog tima i u slučaju kada ne posjeduju akt (medicinski nalaz ili rješenje) od nadležnog organa.

U tom slučaju oni su dužni da podnesu zahtjev općinskoj/gradskoj izbornoj komisiji, a moći će ostavriti biračko pravo ako se njihovo ime bude nalazilo u evidenciji podataka nadležnih institucija o ovim kategorijama birača, saopćeno je iz CIK-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!