Bosna i Hercegovina     | 05.11.2020. 14:40 |

Obilježavanje 20 godina UN Rezolucije 1325 'Žene, mir i sigurnost'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Ove godine se obilježava 20 godina od usvajanja Rezolucije UN Vijeća sigurnosti (UNSCR) 1325 koja poziva na povećanje učešća, te puno uključenje i doprinos žena u sprječavanju i rješavanju sukoba i u izgradnji mira i sigurnosti.

Od usvajanja Rezolucije 1325 „Žene, mir i sigurnost“, u BiH se provode aktivnosti na podizanju svijesti o važnosti uloge i učešća žena u procesima rješavanja sukoba i izgradnje mira i sigurnosti.

Tim povodom Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Misija OSCE-a u BiH, Ured specijalnog predstavnika EU u BiH i UN Women BiH su pozvali ključne aktere da zabilježe ostvareni napredak i ponovo se obavežu na buduću ubrzanu provedbu UN Rezolucije 1325, te izgradnju i očuvanje mira i sigurnosti.

Mediji su pozvani da se pridruže ovoj online konferenciji, te snime uvodne kadrove/napomene, sutra, 6. novembra s početkom u 11.00 sati. Prijava će biti moguća od 10.50 putem linka: https://bit.ly/2HWE7Be,

U uvodnom dijelu konferencije obratit će se ministri za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić i odbrane BiH Sifet Podžić, šefica Misije OSCE u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, zamjenica šefa EU delegacije u BiH Ekaterina Dorodnova, šef Odjela za razvojnu saradnju, Ambasada Švedske u BiH Torgny Svenungsson, te UN rezidentna koordinatorica u BiH Ingrid Macdonald, najavljeno je iz Misije OSCE-a u BiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'