Kultura     | 05.11.2020. 14:03 |

Jasenko Pašić nagrađen za najbolju filmsku priču na AJB DOC treningu 2020

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. novembra (FENA) – Uz projekcije AJB DOC Film Festivala, održanog od 11. do 15. septembra, upriličen je trodnevni online trening “Snimanje dokumentarnih filmova mobilnim telefonom” pod vodstvom Adnena Chaouachija, tuniskog novinara i TV-producenta.

Trening je osmišljen kako bi mladim autorima dao pregled načina na koji se mogu baviti sadržajem koristeći mobilni telefon pri snimanju dokumentarnog filma, nakon čega je dvadeset učesnika imalo rok od mjesec dana za razradu vlastite ideje koja se takmiči za nagradu i realizaciju projekta.

Autor Jasenko Pašić, dobitnik je novčane nagrade u iznosu od 1500 eura, mobilnog telefona Samsung Note 20 Ultra, kojeg dodjeljuju sponzori Samsung i Domod, te mentorske podršku u procesu snimanja.

Planirano je i prikazivanje snimljenog dokumentarnog filma na narednom izdanju AJB DOC Film Festivala.

- Predložena filmska priča Jasenka Pašića djeluje kao spoj novinarske reportaže i filmske priče koja bi se mogla uspješno realizirati primjenjujući sve što je naučeno na AJB DOC treningu. Priča tematski spaja prošlost, sadašnjost i budućnost. Ona u isto vrijeme upozorava na posljedice prošlosti, razvija empatiju u sadašnjem vremenu i nudi nadu za nastavak života - saopćili su organizatori.

Online trening na AJB DOC Film Festivalu je organiziran u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta