Ekonomija     | 05.11.2020. 14:07 |

PUFBiH - Značajno smanjenje prometa evidentiranog putem fiskalnih uređaja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Prema službenim podacima Porezne uprave Federacije BiH , na dan 31. oktobra 2020. godine na području Federacije BiH instalirana su ukupno 85.152 fiskalna uređaja putem kojih je u oktobru ove godine evidentiran ukupan promet u iznosu 3.737.777.640,93 KM.

- U odnosu na 31. oktobar prošle godine broj fiskalnih uređaja je veći za 11.852, a evidentirani promet u oktobru ove godine godine je manji u odnosu na oktobar 2019. godine za 465.305.401,78 KM – navodi se u saopćenju Porezne uprave. .

Općina sa najvećim brojem fiskalnih uređaja, na dan 31.10. 2020. godine, je općina Centar Sarajevo na čijem području je instalirano 4.767 fiskalnih uređaja.

Sa najmanjim brojem fiskalnih uređaja, na dan 31.10.2020. godine, je općina Pale-FBiH, na čijem području je instalirano 12 fiskalnih uređaja.

Općina u kojoj je evdentiran najveći ukupan promet putem fiskalnih uređaja u oktobru ove godine je općina Novi Grad Sarajevo, na čijem području je evidentiran ukupan promet fiskalnih uređaja u iznosu  290.428.338,02 KM.

Najmanji ukupan promet putem fiskalnih uređaja u oktobru ove godine evdentiran je u općini Dobretići, na čijem području je evidentiran ukupan promet fiskalnih uređaja u iznosu od 67.056,02 KM.

Porezna uprava FBiH poziva sve obveznike da posluju legalno i svaki pojedinačno ostvareni promet evidentiraju preko fiskalnog uređaja i kupcu izdaju račun.

-Izdavanjem računa obveznici neće biti izloženi izricanju sankcija i mjera kao što su privremeno zatvaranje objekata i plaćanje visokih novčanih kazni.

Za neposjedovanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa propisane su novčane kazne od 2.500 KM do 20.000 KM za pravna lica, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000 do 10.000 KM za poduzetnike. Molimo obveznike da svoj teško zarađeni novac troše za unaprjeđenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne za plaćanje kazni i kamata - navode iz PUFBiH.

Cilj Porezne uprave Federacije BiH, kako se dodaje,  nije izricanje sankcija i kažnjavanje već poštivanje zakona, stoga pozivaju obveznike fiskalizacije da poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima i druge važeće propise.

Porezna uprava Federacije BiH poziva građane da za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu traže fiskalni račun. Podsjeća da je Zakonom o fiskalnim sistemima propisana novčana kazna od 50 KM za kupce koji prilikom kontrole ne budu inspektoru pokazali fiskalni račun, u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta.

-Neizdavanjem fiskalnog računa i neevidentiranjem prometa povećava se siva ekonomija, smanjuje naplata javnih prihoda i umanjuju sredstva za obrazovanje, penzije, invalidnine, zdravstvo, policiju, vojsku, pravosuđe i infrastrukturu. Neizdavanje fiskalnih računa negativno se odražava na postizanje kvalitetnijeg, sigurnijeg i ugodnijeg života svih građana - ističe se u saopćenju.

Porezna uprava FBiH, također,  poziva građane da sve slučajeve neizdavanja računa i drugih nezakonitih aktivnosti poreznih obveznika prijave Poreznoj upravi.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana