Svijet     | 05.11.2020. 13:01 |

EU poziva Izrael da prekine s politikom uništavanja palestinskih sela

FENA Internet

BRUXELLES, 5. novembra (FENA) – Dva dana nakon što su izraelske okupacijske snage uništile više od 70 građevina, uključujući kuće, štale i sanitarne objekte koji pripadaju 11 palestinskih porodica s 41-im djetetom u selu Khirbet Hamsa al-Fawqa, na sjeveru doline Jordana, Evropska unija danas je pozvala Izrael da zaustavi politiku uništavanja palestinskih sela.

U saopćenju portparola EU navodi se da „uništavanja velikog obima još jednom potvrđuju žalosni trend konfiskacija i rušenja od početka godine“.

Nedavna rušenja uslijedila su nakon prijetnje rušenja palestinske škole u zajednici Ras al-Tin  u središtu Zapadne obale, koju su sufinansirali EU i nekoliko država članica EU. Trenutno su 52 palestinske škole pod prijetnjom rušenja.

- Kao što je navedeno u ranijim zaključcima Evropskog vijeća, EU poziva na zaštitu djece, uključujući osiguranje njihovog prava na obrazovanje u mirnom i sigurnom školskom okruženju. Obrazovanje je temeljno ljudsko pravo i treba biti zaštićeno i očuvano – izjavio je portparol EU.         

- Takve akcije predstavljaju prepreku ka ostvarenju dvodržavnog rješenja. EU ponavlja svoj poziv Izraelu da zaustavi sva takva rušenja, uključujući i građevine finansirane od EU, posebno u svjetlu humanitarnih posljedica aktuelne pandemije koronavirusa - navodi u saopćenju portparol EU, prenosi palestinska državna novinska agencija WAFA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta