Kultura     | 05.11.2020. 10:19 |

U CKM-u predstavljanje knjige i CD-a Josipa Pejakovića 'Bosnom hodim'

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Knjiga i CD pod naslovom ''Bosnom hodim'' doajena bh. glumišta i pisca Josipa Pejakovića bit će predstavljena u petak, 6. novembra u Centru kulture i mladih (CKM), saopćeno je iz te institucije.

Kako se navodi u recenziji Esada Bajtala, kraća, strofično oblikovana kaza ''Bosnom Hodim'' Josipa Pejakovića, po autorovoj zamisli samo je uvod u knjiško koričenje njegovog cjelokupnog dramskog opusa koji priprema za štampu. A ujedno, predstavlja i predložak za predstavu u kojoj autor na svoj prepoznatljiv načini zbori o Bosni, ne samo takvoj kakva je danas u svojoj nikakvosti, nego i o onoj prošloj i budućoj kakvu sanja, zagovara i javno-scenski brani već decenijama.

Pored autora Josipa Pejakovića i Esada Bajtala, u projektu učestvuje i bosanskohercegovački interpretator sevdalinki i etnomuzikolog Zanin Berbić.

Josip Pejaković glumio je u monodramama: "On meni nema Bosne", "Oj živote" i "O, izbjeglice", "Država i papci", "Ućerivanje"... Igrao je zapažene uloge u televizijskim serijama i filmovima poput: "Osma ofanziva", "Gluvi Barut", "Savršen krug" i dr. Član je savjeta Novog plamena. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva i posljednji dobitnik povelje ZAVNOBiH-a.

Organizatori programa su JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i izdavačka kuća Rabic doo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo