Svijet     | 05.11.2020. 08:55 |

Protesti nakon izbora u više gradova SAD-a

FENA Internet

WASHINGTON, 5. novembra (FENA) - U više američkih gradova nakon predsjedničkih izbora došlo je do protesta pristalica i republikanaca i demokrata, koji zahtijevaju da se glasanje zaustavi, odnosno pozivaju zvaničnike da "prebroje svaki glas".

U New Yorku su hiljade prodefilirale pored ukrcanih luksuznih prodavnica na Petoj aveniji Manhattana, dok predsjednička trka i dalje traje, a glasački listići se broje u ključnim državama, piše Guardian.

Kako prenosi USA Today, protesti su pretežno mirni ali je povremeno dolazilo do napetosti i uzavrelih emocija.

Snage reda prijavile su "veliku štetu" u Portlandu, a haos je zavladao i u dijelovima Michigana, ključne države u izbornoj trci.

Slični protesti održani su u najmanje šest gradova, uključujući Los Angeles, Seattle, Houston, Pittsburgh, Minneapolis i San Diego.

Demonstranti su se okupili ispred vijećnice u Dallasu u Teksasu.

U Chicagu su demonstranti zahtijevajući potpuno prebrojavanje prodefilirali centrom grada i ulicom koja gleda na Trump kulu.

Mnoge od ovih događaja organizirale su lokalne grupe povezane sa "Zaštitite rezultate", koalicijom lokalnih organizacija i sindikata.

Demonstracije su uslijedile kada je Donald Trump zaprijetio da će se "tužbama dokopati predsjedničkog mjesta", kako piše Guardian, pokrenuvši u srijedu zahtjeve za zaustavljanje prebrojavanja glasova u tri kolebljive države.

Nije jasno da li će se izborni rezultat promijeniti.

I u Michiganu su prodemokratski demonstranti marširali zahtijevajući da zvaničnici dovrše prebrojavanje glasova, dok su Trumpove pristalice u Detroitu okupljene ispred TCF centra i unutar predvorja, sa policajcima postrojenim da ih spriječe da uđu u prostor za brojanje skandirale "Zaustavite prebrojavanje!" i "Zaustavite glasanje!"

U Phoenixu u Arizoni, pro-Trumpovi demonstranti, od kojih su neki bili naoružani, okupili su se ispred glavnog grada države zahtijevajući suprotno, budući da je sa brojanjem glasova, Joe Biden smanjio vodstvo u državi. Biden je u Arizoni imao prednost od oko 79.000 birača, a ostalo je 515.000 neprebrojanih glasova.

Prethodno je republikanski izborni štab podnio tužbu u pokušaju da zaustavi prebrojavanje zahtijevajući od državnog sekretara Demokratske države Michigan da dozvoli više posmatrača.

Policija je uhapsila desetine demonstranata u Minneapolisu koji su zahtijevali akciju po nizu pitanja, uključujući policiju, klimatske promjene i imigraciju, prema izvještajima lokalnih medija, prenosi Al Jazeera.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'