Najave     | 05.11.2020. 08:58 |

Prva Omladinska konferencija za bolji položaj mladih i razvoj lokalnih zajednica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Na prvoj Omladinskoj konferenciji u organizaciji Vijeća mladih Federacije BiH koja počinje danas u Sarajevu bit će predstavljeni programi vladinih institucija prema mladima kao što su Federalni zavod za zapošljavanje, ali i ono što rade Kanton Sarajevo, Unsko-sanski kanton te lokalne zajednice poput Mostara, Tuzle i Čapljine. 

Tom prilikom, a 10 godina nakon usvajanja Zakona o mladima FBiH, bit će riječi o njegovoj implementaciji i koliko taj zakon zaista doprinosi mladima u FBiH. 

Konferencija će trajati do nedjelje, 8. novembra i bit će prilika da se na jednom mjestu okupe predstavnici vijeća mladih, omladinskih organizacija te mladi aktivisti čije je djelovanje ili interes usmjeren prema postizanju boljeg položaja mladih i razvoju lokalnih zajednica. Sa druge strane, predstavnici vladinog i nevladinog sektora će mladim ljudima prikazati primjere iz prakse, ali i zajedno sa njima diskutovati o prostoru i pravcima za poboljšanje postojećih politika i programa.

- Vjerujemo da se na probleme i potrebe mladih odgovor može naći isključivo kroz aktivnu saradnju i komunikaciju mladih i donosioca odluka. Upravo zbog toga, Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine želi pružiti mladima priliku da javno iskažu svoje probleme, potrebe i predlože rješenja. Mladi će istovremeno biti informisani o njihovima pravima, koja su sadržana u Zakonu o mladima FBiH – izjavio je Nedim Alibegović, projektni koordinator Vijeća mladih Federacije BiH.

Vijeće mladih Federacije BiH je kao organizator poduzelo sve napore da se u izuzetno izazovnom trenutku uzrokovanom pandemijom COVID-19 konferencija i organizuje, te su se odlučili na događaj hibridnog tipa. Dio učesnika će imati priliku sadržaj konferencije slušati uživo u Sarajevu, dok će se svim zainteresovanim pružiti i prilika da konferenciju prate putem online platformi, o čemu se više informacija može pronaći na zvaničnom sajtu organizatora www.vijecemladih.ba

Omladinska konferencija se realizuje uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT i Ambasade Kraljevine Švedske.

Konferencija će biti održana u hotelu Hollywood na Ilidži sa početkom u 15 sati, a izjave za medije su predviđene u 14.40 sati. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta