Bosna i Hercegovina     | 04.11.2020. 15:52 |

Tadić i Sarajlija o prioritetima u radu tužilaštava u narednom periodu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić razgovarala je danas sa Sabinom Sarajlija, glavnom tužiteljicom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KS).

Na radnom sastanku, kojem su prisustvovali i saradnici glavnih tužiteljica, razgovarano je o radu dvaju tužilaštava u vanrednim okolnostima prouzrokovanim pandemijom Covid-19.

Fokus je bio na zajedničkim temama povezanim sa procesuiranjem predmeta ratnih zločina, predmeta organizovanog kriminala, korupcije, te na borbi protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kao i procesuiranju predmeta povezanih sa migrantskom situacijom u BiH i predmetima koji se odnose na izborne prevare.

Posebna tema sastanka bio je rad na predmetima ratnih zločina, u skladu sa Revidiranom državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, odnosno predmetima, koji bi u skladu sa Strategijom, trebali biti proslijeđeni na procesuiranje pravosudnim institucijama KS-a.

U tom je kontekstu istaknuta važnost nastavka IPA projekta 2019 koji se odnosi na procesuiranje predmeta ratnih zločina i rad pravosudnih institucija.

Tadić je naglasila važnost uspostave Mreže tužilaca i istražilaca u cilju efikasnije borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja osoba, u kojoj sudjeluje i Kantonalno tužilaštvo KS.

Također, istaknut je rad Strateškog foruma glavnih tužilaca i zvaničnika policije koji je formiran u BiH, radi bolje koordinacije tužilačke zajednice i policijskih agencija u BiH, kao i Stalne komisije za efikasnost tužilaštava VSTV-a BiH.

U narednom periodu planirani su sastanci i sa ostalim glavnim tužiocima u tužilaštvima iz oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, a sve radi nastavka saradnje i unapređenja rada tužilaštava u BiH kao i ispunjenja preporuka iz izvještaja Evropske komisije, implementacije Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koordinacije rada udarnih grupa i realizacije strateških ciljeva, te ostalih obaveza na putu evropskih integracija BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana