Bosna i Hercegovina     | 04.11.2020. 15:41 |

Održano takmičenje srednjoškolaca za Svjetski dan čistog zraka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH" kao novi Eko HUB Sarajevo održao je takmičenje za učenike srednjih škola u sklopu inicijative “Pronađimo zajedno rješenja: Čist zrak u Sarajevu!”.

Takmičenje je održano povodom 3. novembra, Svjetskog dana za čist zrak, a u sklopu projekta "Misli o prirodi!," koji finansira Vlada Švedske, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD). Zadatak takmičara bio je da u formi zasebnog idejnog projekta ponude konkretno praktično rješenje za zaštitu i poboljšanje kvalitete zraka u Sarajevu.

S obzirom na epidemiološku situaciju, takmičenje je održano online na način da su učenici pojasnili svoja idejna rješenja putem video snimaka, a koja su objavljena na Facebook stranici Aarhus centra.

U takmičenju su učestvovali učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, Maarif Schools of Sarajevo, kao i učenici Prve gimnazije.

Učenici Prve gimnazije su predstaviti ukupno tri idejna projekta pod nazivima “Katalizatori za peći,” "Eko fasade sa TiO2”, te “My Air.” 

Učenici Maarif Schools of Sarajevo  su također predstavili tri idejna projekta - “Filter zraka na osnovu hemijske magle, uz prečišćivač otpadnih voda/supstanci”, zatim “Prečišćivać zraka na osnovu vodene pare, uz prirodni mikrobiološki filter onečišćene vode”, te “Zeleni krovovi grada Sarajeva”. 

Učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn su predstavili dva idejna projekta pod sloganom "Budimo EKO da bi bili NEKO" - “Ambasadori čistog zraka” i “Reciklažom do zdravog okoliša”. 

Takmičenje je simbolično započelo 7. septembra za Međunarodni dan čistog zraka za plavo nebo predstavljanjem škola i učenika, a završava se danas, kada će odlučivati stručni žiriji od ukupno četiri člana. Također, glasanje za javnost je omogućeno putem Facebook stranice Aarhus centra. Nagrade za prva tri najbolja idejna rješenja će biti dodijeljene u toku naredne sedmice.

- Ovaj projekt je primjer na koji način se može razvijati svijest i odgajati djeca u eko osvještavanju. Tokom učešća na ovakvim projektima, radionicama, može se puno uticati na ekolološki odgoj djece, a kasnije su oni primjer svim ostalima. Prilikom planiranja i rada  učenici stiču navike i shvataju koje su vrijednosti pravilnog odnosa prema prirodi.  Aktivniji odnos svih nas  prema ekološkim načelima za ove i buduće generacije znači više sreće za nas i našu planetu - izjavila je Nisveta Njemčević, profesorica geografije iz Prve gimnazije, saopćeno je iz Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH”. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom