Svijet     | 04.11.2020. 14:39 |

New Jersey i Arizona legalizirali marihuanu, Oregon psilocibin

FENA Internet

PHOENIX, 4. novembra (FENA) - New Jersey i Arizona izglasali su u utorak legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe, a Oregon je odobrio prvu terapijsku upotrebu psilocibina, halucinogene droge poznate kao čarobna gljiva. 

Na izbornim listićima ove godine pojavila su se najmanje 124 zakonska i ustavna pitanja u 32 savezne države i Distriktu Columbia, navodi Nacionalna konferencija državnih zakonodavstava (NCSL), prenio je Reuters. 

Birači u New Jerseyju i Arizonu odobrili su legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe. Isto pitanje bilo je na izbornim listićima u Montani i Južnoj Dakoti koje također razmatraju upotrebu droge u medicinske svrhe. Birači Mississipija također su razmatrali legalizaciju medicinske marihuane.

Od 1996. godine 33 savezne države i Distrikt Columbia dozvolili su upotrebu medicinske marihuane, 11 je odobrilo rekreativno korištenje, a 16, uključujući one u kojima je dozvoljena upotreba medicinske marihuane, dekriminalizirali su samo posjedovanje, navodi Nacionalna organizacija za reformu zakona o marihuani.

Psilocibin, halucinogen u svom sirovom obliku poznat kao čarobna gljiva, odobrili su birači u Oregonu za terapijsku upotrebu za odrasle. Pristalice Zakona o upotrebi psilocibina pozvali su se na istraživanje koje je otkrilo koristi tog lijeka u liječenju anksioznosti i drugih mentalnih stanja. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom