Ekonomija     | 04.11.2020. 12:43 |

PKFBiH - Online konsultacije o novom Zakonu o javnim nabavkama BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO,  4. novembra (FENA) - Privredna komora FBiH (PKFBiH) je u saradnji sa Privrednom komorom RS, a na inicijativu velikog broja privrednih društava iz BiH, započela proces usaglašavanja stavova i kreiranja novog Zakona o javnim nabavkama BiH.

Iz Privredne komore FBiH su najavili da će javne konsultacije u vezi sa izradom prijedloga novog Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine biti održane u četvrtak, 5. novembra u 13.00 sati, online, putem aplikacije Zoom.

- Smatramo da je potrebno otkloniti brojne nedostatke sistema javnih nabavki i ispuniti obaveze koje smo preuzeli na putu evropskih integracija. Zadatak u vezi izrade teksta novog zakona koji smo postavili pred stručni tim za oblast javnih nabavki, koga čine eksperti iz BiH i regiona, a koji je izradio prijedlog teksta novog Zakona o javnim nabavkama u BiH, imajući na umu poboljšanje sistema javnih nabavki, jeste obezbjeđenje edukacije osoblja i potpuna digitalizacija procesa javnih nabavki - navode iz PKFBiH.

Privredne komore u BiH ovih dana obavljaju i konsultativne sastanke sa domaćim institucijama, ali i međunarodnim akterima u BiH, kao što su GIZ (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju), Ambasada SAD-a i Delegacija EU u BiH, kako bi novi zakon uvažio sve stavove i imao punu podršku, te što prije bio u primjeni.

PKFBiH je pozivala privrednike da prisustvujete konsultativnom sastanku na kojem će biti predstavljen prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama BiH i uzete u obzir njihive primjedbe, prijedlozi i savjeti prije predstavljanja ovog važnog dokumenta pred donosiocima odluka.

Eksperti iz BiH koji su radili na novom Zakonu o javnim nabavkama BiH su: Hajrudin Buza (BH Pošta), Tarik Rahić (BH Telecom), Siniša Tešanović (Opština Prnjavor), Dragan Vukajlović (Kancelarija za žalbe) i Stipo Petričević (Kancelarija za žalbe), te će na konsultacijama i predstaviti novo zakonsko rješenje.

Zainteresirani za učešće u online konsultacijama trebaju popuniti prijavni obrazac koji se nalazi na linku: http://kfbih.com/prijava-na-konsultativni-sastanak-o-novom-zakonu-o-javnim-nabavkama-0511-2020-u-13-sati

Prijavljenima će se dostaviti radna verzija prijedloga novog Zakona o javnim nabavkama BiH, saopćeno je iz PKFBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'