Sport     | 04.11.2020. 08:58 |

Bh. osvajač medalje sa olimpijskih igara Specijalne olimpijade upisao fakultet

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Na Fakultetu sportskih nauka Panevropskog univerziteta "Apeiron" u Banja Luci, danas je dobio indeks Njegoš Mihajlović, osvajač bronzane medalje u atletici u disciplini 400 m sa Ljetnih olimpijskih igara Specijalne olimpijade koje su prošle godine održane u Abu Dhabiju.

Mihajlović je tako postao student Prve godine Fakulteta sportskih nauka – smjer sportski trener.

Nakon što nije zadovoljio upisni kriterij na Fakultetu  fizičkog vaspitanja i sporta  u Istočnom Sarajevu jer je osoba sa poteškoćama u razvoju,  Njegoš Mihajlović je zahvaljujući Menadžmentu Univerziteta "Apeiron" na čelu sa direktorom Sinišom Aleksićem i dekanom Fakulteta sportskih nauka Veliborom Srdićem ostvario svoj cilj da  se školuje i svoje znanje prenosi na sportiste sa invaliditetom i bez njega, saopćeno je iz Specijalne olimpijade BiH.

Pored osvojene medalje Mihajlović je u Abu Dabiju osvojio i peto mjesto u skoku u dalj.  Nastupao je i na Zimskim olimpijskim igrama Specijalne olimpijade koje su 2017. godine održane u Schladmingu (Austrija) i u nordijskom skijanju osvojivši  šesto i sedmo mjesto.

Mihajlović je osoba sa invaliditetom i ima za cilj da svojim školovanjem pokaže da osobe sa invaliditetom mogu prevazići prepreke, da se inkluzija u sportu na Panevropskom univerzitetu primjenjuje već dugi niz godina te da će nakon završetka školovanja svoje znanje prenositi na sportiste sa invaliditetom i bez njega. 

Mihajlović je istakao da je ovo njegova prekretnica u životu. Ostvario je svoj san učešćem na  olimpijskim igrama Specijalne olimpijade,  predstavljanjem sportista sa i bez invaliditeta kao mladi lider na Samitu mladih lidera koji je održan u  Bakuu (Azerbejdzan), a od danas želi pokazati da je i za osobe sa invaliditetom sve moguće,  obrazovanjem i stalnim usavršavanjem.

- Hvala menadžmentu Panevropskog univerziteta i Fakultetu sportskih nauka što su mi omogućili jednogodišnju stipendiju koja će mi još više dati motiva da opravdam ukazano povjerenje - kaže ovaj mladi talentovani sportista.

Iz Specijalne olimpijade BiH navode da su ponosni što je Njegošu Mihajloviću na Fakultetu sportskih nauka  pružena prilika da pokaže svoje  kvalitete, te da je prvi sportista sa intelektualnim teškoćama u Bosni i Hercegovini koji je dobio priliku da osobe sa poteškoćama u razvoju, mogu, znaju i hoće da promijene svijest ljudi o mogućnostima i sposobnostima osobe sa poteškoćama u razvoju.   

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta