Svijet     | 03.11.2020. 22:02 |

Amerikanci biraju između Trumpa i Bidena

FENA Internet

WAHINGTON, 3. novembra (FENA) - Amerikanci danas biraju novog predsjednika između dva vodeća kandidata: aktualnog predsjednika, republikanca Donalda Trumpa, i bivšeg potpredsjednika SAD, demokrate Joea Bidena. 

Ovo su prvi izbori u američkoj historiji u kojoj su oba kandidata starija od 70 godina. Joe Biden ima 77 godina, dok aktuelni predsjednik Trump ima 74 godine.

Glasa se po sistemu elektora. Svaka država bira svoje predstavnike, odnosno elektore. Ukupno ih je 538, a za pobjedu kandidat mora da dobije najmanje 270.

Na ovogodišnjim izborima, prije samog izbornog dana glasalo je više od 100 miliona Amerikanaca, što je više od 70 posto ukupnih glasova na izborima 2016, prenosi Slobodna Evropa.

Osim glasanja za predsjednika, Amerikanci također glasaju i za 435 mjesta u Predstavničkom domu, 35 mjesta u Senatu i za 11 guvernerskih mjesta.

Ovi izbori su već na neki način ‘historijski’. Održavaju se uslijed pandemije COVID-19, koja je više od 100 miliona glasača potaknula da ranije glasaju.

Prema informacijama Izbornog SAD projekta na Univerzitetu Florida, očekuje se da će ovi izbori imati najveću izlaznost zabilježenu u modernoj historiji ove zemlje.

Prema analizi Associated Pressa, 102 miliona Amerikanaca glasalo je prije samog izbornog dana, poštom ili prijevremenim glasanjem. Ova brojka predstavlja 73 posto ukupnog glasačkog odaziva na izborima 2016. godine kada je glasalo 136,5 miliona.

Predviđa se da će glasati rekordnih 150 miliona glasača što je 65 posto od ukupnog broja onih koji po zakonu mogu da glasaju.

U većini država birališta su otvorena u 13.00 po srednjeevropskom vremenu.

Pojedine države historijski glasaju za određenu stranku, poput Californije za demokrate ili Teksasa i Aljaske za republikance, no nema garancije da će takav ishod biti i na ovim izborima. Očekuje se da će u ovim izborima biti neizvjesno u Arizoni, Floridi, Džordžiji, Mičigenu, Minesoti, Sjevernoj Karolini, Pensilvaniji i Viskonsinu.

Velika pažnja posvećena je Floridi, neodlučnoj saveznoj državi, koja nosi 29 elektorskih glasova, u kojoj je Trump odnio pobjedu na izborima 2016. godine.

Pensilvanija, koja je na prošlim izborima također glasala za Trumpa, nosi 20 elektora. Prema pisanju AP-a, Biden koji je porijeklom iz ove države, ima blagu prednost, dok drugi tvrde da Trumpova pozicija ostaje jaka. Oba kandidata proveli su zadnji dan kampanje u posjeti ovoj državi u nadi da će privoliti neodlučne glasače.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana