Bosna i Hercegovina     | 03.11.2020. 12:02 |

Njemačka donirala 12 respiratora bolnicama širom BiH (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) - Vlada Savezne Republike Njemačke donirala je 12 respiratora proizvođača Dräger u vrijednosti od ukupno 350.000 eura bolnicama širom Bosne i Hercegovine.

Radi se o kvalitetnim uredajima za umjetno disanje i pripadajućoj opremi za koje je osigurano održavanje na teritoriji BiH. Osim toga, za bolničko osoblje će biti organizirana obuka za rad na ovim aparatima. Respiratori će biti donirani bolnicama u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Zenici i Tuzli, a respirator za bolnicu u Novoj Bili je već isporučen.

Njemačka ambasadorica Margret Uebber je danas u Sarajevu prilikom primopredaje uređaja kazala da je sloga posebno važna u kriznim vremenima, te da je Njemačka i u doba globalne pandemije uz BiH.

- Ova donacija je dio naše stalne podrške ovoj zemlji i treba da bude doprinos da zajedno prebrodimo ova teška vremena – istakla je Uebber dodajući da je donacija realizovana u saradnji sa civilnom zaštitom Njemačake -THW.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez i rukovodioc RC Istočno Sarajevo, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Vlado Miovčić izrazili su zahvalnost za svu podršku koju Njemačka kontinuirano daje BiH, zdravstvenom sistemu, ali i privredi.

- Svi zajedno prolazimo kroz ovu krizu. Imamo situaciju da dijelimo sudbinu sa Njemačkom i Evropom kada je riječ o koronavirusu. Billježimo izuzetno visok rast, a u Federaciji BiH imamo incidencu preko 270 što je visoko, posebno u Kantonu Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskom kantonu – naveo je Čerkez.

Ova donacija je, prema njegovim riječima, veoma važna posebno u trenutku kada imamo povećan broj hospitalizacija. Ponovno je ukazao na važnost poštivanja donesenih mjera u borbi protiv Covid-19. Da li će biti ograničeno kretanje ili neki lockdown, kako je istakao, zavisi od sviju nas. To nikada ne može biti isključeno, ali u ovom trenutku, istakao je Čerkez, trebamo dati sve od sebe da provedemo propisane mjere.

Miovčić je kazao da se i u Republici Srpskoj u posljednjih dvadesetak dana bilježi pogoršanje epidemiološke situacije i povećan broj oboljelih tako da je svaka pomoć u ovom trenutku dobrodošla.

- Respiratori će u narednom periodu biti dostavljeni UKC Banja Luka i sigurno će puno značiti u daljoj borbi protiv pandemije – izjavio je Miovčić.

Pogledajte https://fena.ba/video/5035

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1G3WG3dGe03fkAnXhw0jFTxdzoEUbJr8j?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo