Svijet     | 03.11.2020. 09:14 |

PSBiH - Poslanik iz Portugala Duarte Pacheco izabran za predsjednika IPU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) - Poslanik iz Portugala Duarte Pacheco izabran je za novog predsjednika Interparlamentarne unije (IPU) na mandat od tri godine.

Pacheco, koji je bio kandidat Grupe "12 plus" IPU, u kojoj aktivno djeluje i Bosna i Hercegovina, mandat je osvojio apsolutnom većinom glasova zemalja članica IPU.

Na online sjednici Upravnog odbora IPU, na kojoj je učestvovao i predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u IPU Safet Softić, izabrane su i dvije nove članice Izvršnog odbora IPU. Članice Izvršnog odbora IPU postale su Laurence Fehlmann Rielle iz Švajcarske i Beratriz Argimon iz Urugvaja, koje su bile i jedine kandidatkinje za te pozicije, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Podržan je izvještaj generalnog sekretara IPU Martina Chungonga o aktivnostima Sekretarijata IPU u vrijeme pandemije virusa korona (COVID – 19).

Prema riječima sekretara Chungonga, od marta do oktobra 2020. godine najstarija i najveća parlamentarna organizacija na svijetu uspješno se prilagodila izazovima pandemije COVID-19 i pronašla nove načine za jačanje uloge parlamenata i parlamentaraca.

Upravni odbor IPU usvojio je finansijske izvještaje za 2019. godinu, kao i Program rada i Nacrt budžeta za 2021. godinu.

Predstavljen je i izvještaj sa Pete svjetske konferencije predsjednika parlamenata država članica IPU, kao i sa 12. samita žena predsjednica parlamenata, koji su održani u online formatu.

Najavljeno je da su u toku pripreme za novu konferenciju i samit, čije je održavanje planirano tokom 2021. godine u Beču, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana