Svijet     | 03.11.2020. 09:53 |

Mijatović upozorila britanske poslanike na odredbe Prekomorskih operacija

FENA Saopćenje

STRASBOURG, 3. novembra (FENA) – U pismu upućenom članovima Donjeg doma britanskog parlamenta i objavljenom danas, povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović upozorila je da odredbe Prekomorskih operacija koje su trenutno pod raspravom „daju razlog za ozbiljnu brigu oko britanskog povinovanja obavezama na polju međunarodnih ljudskih prava“ i pozvala je poslanike da „odbace sve mjere koje bi potkopale borbu protiv imuniteta za teška kršenja ljudskih prava ili pravo žrtava na reparaciju“.

Povjerenica Mijatović konkretno je ukazala na uvođenje presumpcije nevinosti  u krivičnom progonu članova osoblja zbog činova počinjenih prije više od pet godina.

Nakon tog perioda, krivični progon će biti moguć samo ukoliko se ispune brojni zahtjevi. Povjerenica je istaknula da bi te odredbe, kao rezultat toga, mogle biti predmetom de facto statusa limitacije“. To bi također moglo značiti da istrage ozbiljnih kršenja ljudskih prava ne ispunjavaju zahtjeve navedene u Evropskoj konvenciji za ljudska prava. To bi, naglašava ona, značajno uticalo na borbu protiv imuniteta za ozbiljna kršenja ljudskih prava“,

Povjerenica je također izrazila zabrinutost odredbama po pitanju zahtjeva za odštetom  koje „podrivaju pravo žrtava na promptne i adekvatne reparacije“, saopćeno je u utorak iz Vijeća Evrope.   

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta