Regija     | 02.11.2020. 18:37 |

Sljedeći sastanak u okviru Berlinskog procesa 10. novembra u Sofiji

FENA Internet

SOFIJA, 2. novembra (FENA) - Sljedeći sastanak u okviru Berlinskog procesa, koji će okupiti čelnike zapadnog Balkana i Evropske unije, bit će održan 10. novembra u Sofiji, kada bi trebao biti usvojen plan za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.

Plan EU za uspostavljanje regionalne ekonomske zajednice na zapadnom Balkanu bit će usvojen u Sofiji. Evropska komisija navodi da će zajednica usvojiti mjere koje će biti od koristi kompanijama i građanima, navodi se u saopćenju EWB-a.

To uključuje smanjenje prekograničnih bankovnih naknada, uklanjanje tehničkih poteškoća u trgovanju, koordinaciju investicijskih politika, priznavanje profesionalnih kvalifikacija u cijeloj regiji i promovisanje e-trgovine.

Berlinski proces započeo je 2014. Cilj procesa, koji je pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel, bio je postići zajednički sporazum o jačanju regionalne saradnje na zapadnom Balkanu i rješavanju preostalih otvorenih pitanja u regiji.

Evropski fond za Balkan, Evropsko vijeće za vanjske odnose - ured u Sofiji i Institut za demokratiju “Societas Civilis” Skoplje zajednički će organizirati Think Tank i Forum civilnog društva 9. novembra 2020.

Ideja događaja je imati širu sliku geopolitike i geoekonomije o kojoj se raspravljalo na Think Tank Forumu, a zatim konkretizirati implikacije na svakodnevni život građana.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'