Svijet     | 02.11.2020. 15:58 |

Armenija pozvala na istragu prisustva 'stranih plaćenika' u Nagorno Karabahu

FENA Internet

YEREVAN/BAKU, 2. novembera (FENA) - Armenski premijer pozvao je u ponedjeljak na međunarodnu istragu prisustva "stranih plaćenika" u Nagorno Karabahu nakon što su etničke armenske snage saopćile da su zarobile dvojicu plaćenika iz Sirije.

Azerbejdžan je u više navrata negirao prisustvo stranih boraca u zoni sukoba. Njegovo ministarstvo odbrane nije bilo odmah dostupno radi komentara.

Žestoki sukobi nastavljeni su duž linije fronta širom planinske enklave i sedam okolnih regija u kojima je poginulo više od 1.000, i moguće mnogo više ljudi, otkako su borbe izbile prije mjesec dana.

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, ali je naseljen etničkim Armenima koji ga kontroliraju.

Sukob je doveo u središte pažnje pojačani uticaj Turske, saveznice Azerbejdžana, u bivšoj sovjetskoj regiji za koju Rusija smatra da je u njenoj sferi uticaja. Rusija je potpisala vojni sporazum s Armenijom.

Armensko ministarstvo vanjskih posslova saopćilo je u ponedjeljak da su odbrambene snage Artaš, naziv za etničke armenske snage u Nagorno Karabahu, zarobile sirijskog borca tokom vikenda.

U saopćenju se navodi da je borac iz sirijske pokrajine Idlib. Drugi borac, iz grada Hama, zarobljen je u petak, dodaje se.

Armenski premijer Nikol Pašinjan, saopćio je na svom  Facebook postu da je "umiješanost stranih plaćenika prijetnja, ne samo sigurnosti Nagorno Karabaha i Armenije, nego također i međunarodnoj sigurnosti, i to pitanje treba postati tema međunarodne istrage", prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije