Kultura     | 02.11.2020. 15:05 |

Festival književnosti Bookstan uspješno realizovan i pored poteškoća

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. novembra (FENA) - Peti po redu Festival književnosti Bookstan održan je od 28. do 31. oktobra u Sarajevu i uprkos teškoćama zbog pandemije uspješno je realizovan.

Sa dosadašnjeg, tradicionalnog termina u prvoj sedmici jula, Festival je zbog novonastalih okolnosti pomjeren na kraj oktobra.

Bookstan je simbolično na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta otvorio ovogodišnji dobitnik Pulitzerove nagrade Benjamin Moser koji je tom prilikom u razgovoru s Borom Kontićem predstavio knjigu "Sontag: život i djelo".

- Uprkos okolnostima, velika nam je čast da je ovako značajna ličnost za književnost i kulturu gostovala u Sarajevu, gradu koji je Susan Sontag opisala kao "evropsko središte multikulturalnosti i antifašizma" - navodi se u saopćenju IK Buybook, organizatora Festivala.

Tokom ovogodišnjeg Festivala književnosti prestavljena su brojna izdanja i autori.

Između ostalih prestavljena je  knjiga "Što na podu spavaš" nagrađivanog autora Darka Cvijetića u razgovoru s Edinom Salčinovićem. Također predstavljena je i zbirka poezije "Bela" Gorana Samardžića, posvećene nedavno preminuloj majci, u razgovoru s Dragoslavom Dedovićem.

Održana je i panel diskusija po nazivom "Endgame" u kojoj su učestvovali Julian Borger, Florence Hartmann, David S. Rohde i Peter Maas, reporteri koji su u toku rata izvještavali o stanju u Bosni i Hercegovini. Razgovor je moderirao Chris Keulemans, a fokus je bio na stanju 25 godina nakon završetka rata.

Među autorima koji su se predstavili ove godine su i Amila Kahrović Posavljak s novim romanom "Izvedeni iz kičmi", Almir Imširević s novom knjigom "Najljepši od svih svjetova", ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade, Saša Ilić s knjigom "Pas i kontrabas", Lamija Begagić sa  zbirkom  priča "Bolji mi", Džemaludin Latić sa knjigom "Lice iste žene" te Mile Stojić sa knjigom "Cafe Nostalgija"...

Centralni događaj posljednjeg dana bio je specijalni programu u povodu sjećanja na prerano preminulog književnika Bekima Sejranovića.

 Festival je zatvoren predstavljenjem knjige "Ovo vrijeme sada" Semezdina Mehmedinovića u razgovoru s Damirom Uzunovićem. Mehmedinović se nakon više od 20 godina života i rada u Americi vratio u Sarajevo.

Polaznicima radionice za mlade književne kritičare koja je ove godine bila pod vodstvom Katarine Luketić i nosila naziv "Kritika i istina: šta, kako i kome čitamo", dodijeljena su priznanja, a najboljima i nagrade.

- Uprkos okolnostima i otežanim uslovima u kojima je Festival nastajao, ističemo zadovoljstvo i veliku zahvalnost svima koij su prisustvovali Festivalu, ali i onima koji su nas pratili online gdje je zabilježena velika gledanost, pa su tako pojedini događaji pregledani više od hiljadu puta. Još jednom smo dokazali da ne postoje granice i ograničenja, te da knjiga uvijek dospijeva do čitalaca. Nadamo se i da će se okolnosti prouzrokovane pandemijom naredne godine vratiti u normalno stanje, te da će se Festival vratiti u svoj stari, dobro poznati termin - saopćeno je iz IK Buybook.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo