Bosna i Hercegovina     | 03.11.2020. 09:07 |

Wimmer: Outdooractive nudi sve podatke o destinacijama u realnom vremenu

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) - Sarajevo Unlimited, prvi regionalni forum inovacija, poduzetništva i tehnologije nastao kao rezultat rada Networksa u Sarajevu, a ovaj put održava se 5. i 6. novembra, ugostit će Hartmuta Wimmera osnivača i izvršnog direktora kompanije Outdooractive.

Wimmer je studirajući građevinarstvo osnovao inženjersku firmu 1994. godine, a nakon uspješnog okončanja nekoliko arhitektonskih izazova, odlučio se usredotočiti na turističku infrastrukturu jer je prilikom putovanja otkrio mnogo problema.

Kako je u razgovoru za Fenu ispričao za njega je bilo jasno da je vrijeme da nađe rješenje za prikupljanje svih potrebnih informacija i podataka na jednom mjestu te je osnovao kompaniju Outdooractive 2008. godine.

- Od tada nastojim stvoriti najveću svjetsku platformu koja istovremeno povezuje zajednicu i sve aktere u sektoru turizma s najmodernijom tehnologijom. Budući da sam i sam zaljubljenik u putovanja, cilj mi je izgraditi najveći svjetski virtualni dom za istomišljenike koji dijele svoja iskustva i avanture - pojasnio je Wimmer.

U toj kompaniji, napominje, stvaraju savršenu platformu za obožavatelje putovanja i boravka na otvorenom s izvanrednim sadržajem, modernom tehnologijom, korisnim informacijama i objedinjuju sve više rastuću mrežu turizma u Evropi i širom svijeta.

- Mjesto je to za pregledavanje i sanjarenje, nadahnuće i planiranje, mjesto za povezivanje s drugima, kroz učenje i razmjenu, kao i dokumentiranje i prisjećanje. Outdooractive želi ujediniti sve aspekte turizma od tura i odredišta preko smještaja, literature, vremenskih uvjeta do susreta istomišljenika - kazao je Wimmer.

Kao jedan od pionira u toj oblasti sa sve više i više digitalnih platformi o toj tematici, Wimmer kaže da se s tim nose vjerujući u svoje snage i rješenja koja pružaju kupcima budući da je Outdooractive stručnjak za pružanje cjelovitih tehnoloških rješenja za DMS više od 20 godina.

Nude široku paletu podataka za mapiranje i umrežavanje na temelju povezanih podataka, stvarajući takozvanog "digitalnog blizanca" stvarnosti za najbolje korisničko iskustvo.

Dodavanjem podataka u stvarnom vremenu, kao što su trenutni vremenski i drugi uvjeti, podataka uživo na zimskim odredištima, upozoravanja na lavine i zabrane u vezi s nekim aktivnostima, gosti imaju priliku biti brzo i precizno obavješteni.

U toj kompaniji su partneri s klijentima, pomažu im da definiraju strategije i mjere za privlačenje pravih gostiju i digitalno ih usmjeravaju prema njihovim ličnim interesima.

- S jedne strane, Outdooractive garantira široku medijsku pokrivenost kroz razne kanale, a s druge strane nudi cjelovita softverska rješenja za optimizaciju iskustva gostiju čineći informacije poput trenutnih uvjeta i prijedloga za aktivnosti dostupnim u jednom sistemu - kaže Wimmer.

Na konferenciji Sarajevo Unlimited Wimmer će govoriti o temi "Turizam u novom dobu-Vodič za digitalne posjetitelje", a za Fenu se osvrnuo na izazove u turizmu pogotovo jer je pandemija koronavirusa zaustavila putovanja i sve više se istražuju digitalna razgledavanja destinacija.

Kako je naveo, dok se turistička industrija nastavlja suočavati s novim izazovima akteri u turizmu sve više nude mogućnosti domaćeg turizma te se Outdooractive usredotočio na pružanje još veće pomoći na temelju podataka i usmjeravanju posjetitelja, kao i na pomaganje odredištima kako bi se izbjegle gužve.

- Domaći turizma privlači veliki broj posjetitelja, što ne samo da smanjuje iskustvo pojedinačnog posjetitelja, već negativno utječe i na lokalnu zajednicu. Stoga je važno da se odredišta pravilno digitaliziraju, upravljaju, analiziraju i distribuiraju svoj sadržaj - napominje Wimmer.

Stoga, zaključuje, postoji potreba obje strane za njihovim platformama jer je korisnicima potrebno više digitalnih podataka za istraživanje destinacija prenapučenih gradova, dok odredišta trebaju informirati posjetitelje o trenutnom stanju prije nego što gosti krenu u obilazak.

Kroz prethodne godine forum "Sarajevo Unlimited" okupio je 10.156 učesnika, prezentirano je 220 start-upa pred investitorima i publikom u regionu i svijetu, gostovala su 252 govornika koji su podijelili svoje inspirativno iskustvo u polju inovacija i poduzetništva.

Također, Forum je ugostio 14 ključnih govornika iz kompanija Google, Deutsche Telecom, BBC, Alibaba, Viber i Huawei, a prisustvovalo mu je 480 stranih delegacija, predstavnika državnih institucija, predstavnika univerziteta, korporacija, banaka, osiguravajućih kuća, tehnoloških parkova i kreativnih hubova.

Ovogodišnji Sarajevo Unlimited podržali su: BH Telecom, MIBO komunikacije, NLB Banka, Naučni park iz Graza, ESP BH doo, Vijeće stranih investicija (FIC), Njemačka razvojna agencija-GIZ i mnogi drugi.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'